Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: AQUA EL FZN-2 - filtr zewnętrzny

Mieszany widok

Simon84
    Guest

AQUA EL FZN-2 - filtr zewnętrzny

Czesc.
    Dostalem ostatnio filtr AQUA EL i pisze w nim, że można zastosować wkłady ceramiczne, węglowe, torfowe itp.
    Filtr ten ma dwa wkłady: mały i duży.
    Orginalnie są w nim wkłady z gąbki.
    Chciałbym się dowiedzieć jakie wkady najlepiej kupić- co włożyć do małego a co do dużego koszyka?
    Acha- filtr jest w 50 litrowym akw. z dwoma małymi czerwonolicymi.

a tak poza tym to czy jest on coś wart???

Re: AQUA EL FZN-2 - filtr zewnętrzny

Wystarczy Ci gąbka filtracyjna najlepiej ta o grubszych oczkach a następnie o mniejszyvh oczkach, ( w gąbce i ceramice po ok 3-4 tygodniach rozwiną Ci się potrzebne bakterie) następnie jeśli nie chcesz aby woda zaczęła śmierdzieć po paru dniach, zastosuj wkład węglowy lub żwirek amonowy które pochłaniają związki amonowe i inne świństwa. Z własnego doświadczenia zauważyłem że węgiel jest lepszy, ale inni mogą mieć inne zdanie, jeszcze jedno po założeniu filtra zabezpiecz rurki ssawne tak aby samoistnie lub przez ingerencje gadzinek nie rozłączyły się!!! bo mogą wessać coś czego nie powinny np. główki żółwia,( dotyczy małych żółwi) wiem to może wydać się banalne ale o mały włos zginął by mój żółw, znalazłem go rano w stanie krytycznym, przez godzine był nieprzytomny a z pyszczka leciała mu krew, podciśnienie panujące w rurce ssawnej (niby mocne połączenie rurek ssawnych " na wcisk" okazało się po pewnym czasie za słabe) wciągło mu główke az po karapaks!!! ale na szczęście żyje i ma się dobrze, po tym incydeńcie przekonałem się iż to co z pozoru wygląda na mocne przy żółwiach może być za słabe...

Simon84
    Guest

Serdeczne dzieki za informacje!!!

A jak to powkładać? Co dać do małego a co do dużego wkładu?

co jaki czas i jak trzeba czyścić te gąbki, żwirki itp.?

gąbke ze nadmiaru szlamu wystarczy opłukać pod zimną wodą a najlepiej w wodzie z akwa ( nigdy w ciepłej i bez jakichkolwiek środków chem. bo zabiją bakterie), kiedy? do tego musisz sam dojść nie wiem ile syfu będzie wyłapywać, możesz dopiero wtedy jak zauwazysz spadek wydajności. Wędiel wystarcza na długo miesiąc, dwa może trzy jak woda będzie miała pierwsze oznaki niemiłego zapachu to znak że należy wymienić, ze żwirkiem jest podobnie . co gdzie dać? wg. upodobania i od tedo jak szybko gadzinki brudzą wode... węgiel i\lub żwirek amon. najlepiej wsypać do woreczka zrobionego z pończochy (można takie kupic np. z hagena tylko po co znowu przepłacać?), zawiązać i włożyc do pojemnika filtra..aha zawsze nowy węgiel lub żwirek należy przepłukać w wodzie przed włożeniem do filtra.

Simon84
    Guest

Dzieki za odpowiedź, ale znowu mam problema!

kupilem takie jakieś ceramiczne coś i węgiel aktywny (RESUN C-300), ale na węglu pisze, że zachowuje on swoje właściwości absorbcyjne przez 24 godziny filtrowania???
    Każdy węgiel tak ma czy ja kupilem jakiś szajs?

hm, trudno powiedzieć mój węgiel chodził 3 miesiące teraz mam żwirek amonowy zeos filtus 500ml. firmy MHK za 7.20zł. ( na opakowaniu pisze czas aktywności do 5 miesięcy, wiadomo przy gadzinach max.3) zmieszany 1/2 z starym węglem, woda jest kryształ i najważniejsze nie śmierdzi. wg. kolejności daj gąbke, ceramike a na koniec węgiel.

Uprawnienia umieszczania postów