-
Re: rozpuszczanie wapna w wodzie
Z tym wapniem nie należy też przesadzać, szczególnie w przypadku dorosłych zwierząt. Mam wątpliwości co do podawania wapnia w syropie ze względu na obecność w nim, jak przypuszczam, cukru i substancji smakowych. Roślinożerne żółwie lądowe powinny przyjmować jak najmniej cukru. Wystarczy bardziej naturalna sepia czy sproszkowane skorupki jaj, a jeśli do wapnia dodatkowo chcemy podać Vit.D3 to Calcium Vitrum (wapń w tym zawarty jest z muszli ostryg).
-
To wszystko prawda, ale mój żółw z wielką lubością te żółwiki pochłania. Nie mogę mu za dużo tych żółwików wrzucać, bo on je zjada w zastaszającym tempie, a boję się przedawkować...
-
Hey!
Przyznam, że jak kupiłem swojego pierwszego zółwia (dawno,dawno temu) i był to właśnie czerwolicy, kupiłem mu równiez owego żółwika... Nigdy nie zaobserwowałem, aby wykazywał jakiekolwiek zainteresowanie tego typu sposobem uzupełniania ewentualnych niedoborów wapnia. Byc może dlatego, że jego dieta bogata była w sepię. Przyznam jednak również, że nie hodowałem zastraszajacych ilości żółwi, aby móc poczynic takie obserwacje. W tej chwili mam jedynie żółwiaka (trzyletniego), które jak wiadomo maja powszechne skłonności do wyginania się. Do jego diety dodaję rozdrobnione tabletki Vitrum i nie widzę żadnych oznak krzywicy. Tak naprawdę problem polega jednak na tym, że nie wiadomo ile wapnia powinno sie podawać... Wiadomo tylko, że dużo, szczególnie dla rosnacych. Ale jak stwierdzić ile to jest duzo w przypadku tak (mimo wszystko) małych zwierząt... Trzeba polegać na oku
Pozdrawiam,hatiras
-
mój jak był maly to też nie reagował teraz w ciągu ostatnich 15 minut 2 takie wapienne żołwiki rozwalił w drobny mak
-
Ale o jaką sepie chodzi? Chyba nie taką brązową do rysowania? Możecie mi bardziej to przyblizyc?:>
-
Nie, chodzi o sepię sprzedawaną w sklepach zoologicznych, jest to biały szkielet mątwy. Sprzedaje się go z myślą głównie o ptakach. Łatwy do zeskrobywania, można szybko zamienić go w proszek. Sepia do malowania robiona była z części miękkich mątwy, z tzw. gruczołu czernidłowego.
-
Jeszcze o tych żółwikach. Wrzuciłem takowego do wody, żółwik (żywy) ogryzał go z zapałem, ale woda zrobiła się strasznie mętna i teraz podaję mu po kawałku. Dlaczego woda zętniała??
-
Bo jak go pogryzł, to "nakurzył". U mnie jest tak samo, ale zmętnienie zaraz zanika
Uprawnienia umieszczania postów