Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Kabel grzewczy w terra

Re: Kabel grzewczy w terra

Mam problem z kablem grzewczym... Zagipsowalam w tylnej sciance terarium (ok. 240 litrów) kabel 25 W i jest zimno! W pokoju mam temterature 23 stopnie a w terrarium 24! Ściana z kablem lekko grzeje, jest letnia, gdy włączam lampe jest 25/26 stopni, w sumie moze być... Ale Toke kochają ciepełko, jak skutecznie podnieść temperature do np 30 stopni, biorąc pod uwage wielkość tera?
    (Ma samą myśl o przeniesieniu gekona w inne miejsce w celach remontowych... już raz przy takiej okazji mi uciekł!)

W całym terrarium nie musi, a nawet nie może być 30 stopni. Wystarczy, że taka temperatura będzie utrzymywać się miejscowo w dzień- np. w okolicach promiennika(zastosować silniejszy).
    Zawsze można dołożyć jeszcze jeden kabel.
    Do Luzi- połóż kabel na ściance z zewnątrz i przykryj np. styropianem- ciepło przejdzie przez korek.

Człowieku, wiesz co ty piszesz ??
    Ciepło ma przechodzić przez korek ??
    To on palnikiem podgrzewa to terra ?
    Gdybyś nie wiedział, to korek jest znakomitym izolatorem i daje się go od wewnątrz, właśnie po to żeby nie przepuszczał ciepła.
    Kurna, takie porady naprawde miażdżą :|

typek ktory mi sprzedawal mate twierdzil ze wystarczy
    a okazala sie troche za mala...
    w nocy temp spada do 19-20stopni
    a to troche chyba za malo
    chce zamontowac kabel grzewczy by w nocy jednak wyzsza temp sie utrzymala
    mata ma 16wat
    a kabel 25

mam ten sam problem
    ZA ZIMNO!!

Styropian lezy od gory dzieki czemu zwiekszyla sie temp i utrzymuje sie dluzej cieplo
    poza tym na noc od przodu jeszcze zakladam styropian
    ogolem wlansie o to mi chodzi by na noc nie chodzila mata 16wat (gdyz jest za zimno) tylko by chodzil kabel 25 wat

do palnika mi jeszcze daleko...

kupujecie pyrdki 25W? albo 16 W i chcecie zeby wam to terra SAMO ogrzało w nocy?
    Kabel 25W LEKKO ściółke ociepli ale musi on pracować jeszcze z czymś innym dlatego polecam do kabla dokupić albo jakąś żarówe nocną albo promiennik podczerwieni (najlepiej podłączyć do terostatu tylko drogo wyjdzie)

nie znam sie
    koles w sklepie powiedzial ze mata 16W spokojnie wystarczy
    popromiennik czerwony mam 60W chodzi caly dzien i dlugo w nocy pozno sie klade spac wiec popromiennik nie chodzi raptem przez jakies 5-6h

do tego są programatory czasowe... na gg moge podać Ci numer go gościa który sprzedaej programatory za 13 zł... co do ocieplenia to na nocną temperature chyba Ci wystarcza ten promiennik i mata??? a jeżeli w dzień jest za mało to kup sobie swykłego grzybka żarówke 60W powiedzmy i podłącz do ściemniacza lub coś w tym stylu pokombinuj:]

Uprawnienia umieszczania postów