-
Re: Zółwik:)
Ja bym wyrzucił w ogóle numery 2 i 3 a numer 5 traktował jako 1a.
Nie można pokarmu roślinnego odstawiać na sam koniec. Żółwie karmione w sklepie tylko jednym rodzaje pokarmu (najczęściej gammarus) bardzo szybko się do niego przyzwyczajają i nie chcą jeść nic innego, ale nie znaczy to że należy młode żółwie karmić pomijając rośliny. Pokarm roślinny nie może być odświętnym dodatkiem a powinien być stałym pokarmem. Oczywiście mam na myśli to że powinien być podawany często i regularnie. Natomiast jego ilość może być dobrana odpowiednio mniejsza niż ilość pokarmu rybnego. Proporcja składu pokarmowego 1/3 nie oznacza przecież że karmimy żółwie cały tydzień rybami a w niedzielę zieleninką, tylko że stale powinniśmy utrzymywać taki stosunek pokarmu. Człowiek też nie je jednego dnia samych kotletów a innego samych ziemniaków.
Granulaty nie są zalecane jako stały pokarm ale nie znaczy to że są szkodliwe. Są to odpowiednio przygotowane mieszanki karmowe i nie są robione tylko z mięsa i skorupiaków.
Moje młode żółwie bardzo chętnie jadły rzęsę wodną ale nie udawało mi się dostarczać im regularnie roślin wodnych. Porozglądałem się po sklepach i znalazłem pokarm (granulat) dla młodych żółwi wykonany wyłącznie z roślin wodnych. i w ten sposób w miarę regularnie dostawały swoją dawkę składników roślinnych.
A mięso ptaków i ssaków potraktował bym właśnie jako pokarm od święta.
Uprawnienia umieszczania postów