-
Re: Zółwik:)
podaj konkretny przykład jak żolw moze wciągnąć ptaka bo w padline uwierze ale w polowania na ptaki to już nie
-
Ja robiłem. Tyle, że mój nie służył jako pokarm podstawy - był tylko metodą na podanie czegokolwiek innego niż mięso z kurczaka żółwiowi z "odzysku" - jadł wprawdzie również ryby i inne pokarmy mięsne, ale jedzenia jakichkolwiek pokarmów roślinnych odmawiał. Dla tego moje proporcje były inne : dużo zielska i ryba jako zachęta (odrobina) - jadł bez problemu, nieco bardziej niż zazwyczaj brudził wodę. Chyba w najbliższym czasie znowu zrobię, w sumie tanie, wygodne i praktyczne. Wszelkie suszone dodatki (gammarus, rybki, komary, pokarmy dla ryb) fajnie śmierdzą i podnoszą wyraźnie smakowitość.......
-
mordd napisał(a):
> Wszelkie suszone dodatki (gammarus, rybki, komary, pokarmy dla
> ryb) fajnie śmierdzą i podnoszą wyraźnie smakowitość.......
To ,że śmierdzą, to się zgadzam, ale kurde...nigdy ich nie próbowałam.Naprawdę tak podnoszą tę smakowitość??
pozdro
ps.Tez jestem ciekawa jak żółw poluje na ptaki. Biegnie i sie rzuca na nie, czy jak?Bo jakoś nie moge sobie wyobrazić pogoni żółwia za ptakiem =)
-
Jak często zdechchnie sobie ptak i wpadnie do wody albo jakieś inne zwierze? Nie za często. Czy żółwie są jedynymi amatorami takiej karmy? Nie. Czy żółw żyje samotnie czy w stadach? W stadach. Jak szybko zostanie zjedzone to coś? Szybko no może w kilka dni. Co dalej? Nie ma mięsa ssaków. wracamy do rybek.
Tak więc mimo że mięsa zjedzą ile wlezie to nie mają go często. I w związku z tym uważam że nie należy traktować mięsa jako pokarm podstawowy czy dodatkowy a tylko jako odświętny przysmak.
Takie są moje wnioski.
Co do warzyw sam pisałeś "Wg. mnie pożywienie powinno jak najbardziej dopowiadać pożywieniu naturalnemu, mam pytanie skąd nad rzeką Missisipi wezmą jabłka,banany lub śliwki !!!!???nie mówiąc juz o marchewce.Z tego pokarmu zrezygnowałbym całkowicie!" Dlaczego teraz twierdzisz że "nie jest to moja niechęć do warzyw i owoców tylko moich żółwi". Widzę tu pewną nikonsekwencję.
pozdrawiam
Proponuję zrezygnować z płaskiego wyświetlania postów. Wiem że może to być trudne na początku ale potem o wiele wygodniej się odpowiada i widać kto na co odpowiedział. Oczywiście jak będziesz chciał.
-
Napisałeś cyt-"Podzielam twoją niechęć do warzyw i owoców. Może jest to próba zastąpienia roślin wodnych..." więc odpisałem że nie moja tylko moich żółwi (ni z cholery nie będą tego jeść), moja pod tym względem iż takie owoce nie rosną nad np. missisipi przez co organizy gadzin nie są przystosowane do trawienia tego pokarmu, banan podany w małych ilościach niejednokrotnie wywoływał biegunki u żółwi.... a śliwki? "przegonią" nawet człowieka a co dopiero żółwia który przez warunki środowiskowe i ewolucje nie jest przygotowany na takie specjały...( co innego stepuś zawsze może potuptac pod jabłonke i posiedzieć pod nią kilka dni..) nie zapominajcie iż w rzece może pływać większa padlina np. wół albo coś podobnego wtedy mają mięska tłustego na trochę dłużej.. czyż nie?? ale wiadomo podstawowym pokarmem będą ryby i wszytko co żyje w rzece. Do Fivkaa czy widziełeś w jaki sposób żółw poluje na muche która wpadnie do wody?? podpływa od dołu albo czatuje aby ofiera sama podpłynęła.... otwiera pyszczek, łapie i wciąga pod wode ( i robi to bardzo szybko, sam sie zdziwiłem) wiadomo jak się uda mu złapać małego ptaszka (w większości może przez przypadek) to ok a jak nie to pozostają rybki...i zielsko wodne.
-
Do Fivkaa czy widziałeś -- przepraszam powinno być czy widziałaś )
-
Jeżeli chodzi o padline to przecież w rzekach i na bagnach w USA gdzie żyją te żółwie
żyje wiele ryb (dużych i małych) raków i innych zwierząt (w tym żółwi) np. aligatorów
które kiedyś też zdechną. W takim wypadku żółwie mają więcej padliny, do jedzenia,
zdarzenie: wół wpadnie do rzeki i zdechnie, dziać się będzie bardzo rzadko. Nie należy
zapominać że więcej będzie padliny z ryb itp.
Co do karmienia to i tak się będę upierał że w miarę karmiony żółw c. (ale nie samym
gammarusem itp.) przeżyje te 30-5 lat.
POZDRAWIAM
-><-----><-------><-------><---------><-
-
OK Użyłęm skrutów myślowych.
1. Twoja niechęć jako chodowcy do podawania swoim pupilom warzyw i owoców.
2. Może jest to (podawanie warzyw) próba zastąpienia prze chodowców roślin wodnych (z braku pod ręką). nie popieram ale próbuję zrozumieć mechanizm. A może analogia do karmienia psów? jak ja zjem to i on?
Zresztą bardzo ładnie wyjaśniasz przyczyny niepodawania w. i o. więc wiesz o co mi chodzi. Niepokoi mnie jeszcze jedna Twoja wczesniejsza wypowiedź "za pare lat powinno się to zmienić". Co masz na myśli? Zamierzasz jednak im dawać w. i o.?
-
Chodzi mi o to iż małe żółwie karmimy praktycznie samym mięsem, zieleniny nie tkną,(drapieżnik zawsze będzie wolał mięsko niż zielenine) w miare jak się starzeją wg. literatury powinny nabierać ochoty do zjadania zieleniny przez co procentowy udział tychże w składzie pokarmowym wzrasta.(może dlatego że dorosły żółw nie potrzebuje takiej ilości energii i budulca na rozrost) A to i tak zależy w gruńcie rzeczy od gadziny... jak będą jeść to dobrze jak nie to dostaną mięsko i witaminki w kropelkach... Najlepiej aby zamiast warzyw dostawały rośliny rzeczne jakie występują w ich naturalnym środowiski (tylko jakie tam rosną? jeśli ktoś wie niech napisze!) z owocami postąpiłbym analogicznie. Tylko jest jedno ale, kto może spełnić te wymogi?? więc trzeba znależć jakąś alternatywe (tylko nie banany i śliwki) Nie chodzi tu oto aby się przekrzykiwać tylko trzeba wspólnie ustalić co byłoby najlepsze z zieleniny i owoców jako dodatkowy pokarm. Narazie nr1. są ryby i tym podobne (krewetki, raki, kalmary itd) nr.2 Ptactwo , nr.3 mięso ssaków nr.4 wszystko inne co się rusza i potrafią zjeść (dzdzownice, muchy, świerszcze itd) nr.5 zielenina i owoce ( których procentowy udzieł w miare starzenia się żółwia powinien wzrastać) tylko jakie???
-
Ale ja zamieniłabym miejscem nr 3 i 4 ;]
pozdro
Uprawnienia umieszczania postów