-
Re: czy to prawda ??????????
dokładnie do skarłowacenia nie dochodzi bo te które są słabe i potencjalnie mogły by być karłami nie dożywają skarłowacenia a te które są silne rozwijają się normalnie
-
Jak napisałem wielkość terrarium jest jedną ze składowych, nie wiem na ile decydujących (choć podejżewam że determinuje wilkość żółwia w dość znacznym stopniu)ale dam ci przykład mam żółwia czerwonolicego, dostałem go od kumpla ma ok. 8 lat trzymany był w małym akwarium ale odrzywiany był dobrze(przede wszystkim bioreptem(takie pałeczki dla żółwi)) a ma tylko 15cm długości więc ewidentnie do dużych nie należy a raczej znacząco już nie podrośnie.
Poza tym jeśli żółw dostaje tylko żarcie a nie ma gdzie tego spalić bo poprostu nie ma ruchu to strasznie się spasie, zanikną mu mięśnie w dość znacznym stopniu a to wszystko choć nie znam się na biologi, zoologii i itp. to na zdrowy rozsądek biorąc ma chyba wpływ na wielkość osobnika
-
Zgodnie z tabelemi przyrostu 15 cm karapaksu to dla 8-letniego czerwonolicego samca po prostu NORMA! Sporo wieksze sa samice.
A zapasienie i brakk ruchu ma wplyw nie tyle na wielkosc osobnika, ile na jego przedwczesna smierc.
-
żółw o którym mówie to samica choć z tą normą dla samca to chyba przesadziłeś
-
Jeżeli to samiec to nie ma w tym nic dziwnego.
P.
-
Nie przesadzilem. Poczytaj sobie literature o zolwiach. Zreszta 8-latek to dopiero szczeniak, a ze rosnie przez cale zycie, to jeszcze wiele przed nim... (Ile? Roznie pisza w ksiazkach. Rozpietosc jest ogromna, ale przynajmniej 30 latek...).
-
co do samca to żadko przeyższają 15 cm karapaksu a największy jakiego widziałem miał 14 cm moja samiczka ma 9 lat i 18 cm karapaksu a na starość nie będzie wiele większa przecież żółwie rosną szybko tylko jak są młode a potem max 2-3 mm rocznie
Uprawnienia umieszczania postów