-
Re: rózne gatunki w jednym terra
Jeśeli chcesz obliczyć minimalne rozmiary terrarium dla swojego żółwia zmierz długość pancerza i pomnóż przez 8, uzyskasz długość terrarium. Szerokość to 1/2 długości. A zalecana grubość podłoża to 3-4-krotość długości pancerza. To są minimalne rozmiary zalecane w Niemczech dla jednego zwierzaka. Dla każdego następnego w terrarium trzeba dołożyć ok. 20-30% powierzchni. Takiej grubości podłoża to chyba nikt w Polsce nie stosuje, ale warto aby choć trochę wiecej tego podłoża było, aby żółw miał w czym się zakopać (u mnie po zakopaniu widać tylko kawałeczek skorupy).
W Polsce żółwie lądowe powszechnie cierpią z powodu braku przestrzeni (uważa się, że jak się może obrócić to już wystarczy) i braku schronienia (grube podłoże, domki). Podczas gdy są to zwierzęta niezwykle aktywne, chętnie wędrujące po terrarium, ale potrzebujące też odrobiny spokoju i bezpiecznej kryjówki. Jako tanie terrarium sprawdza się dobrze skrzynia zrobione ze zwykłego OSB sklejonego klejem do drewna. Do środka stosuję cienką warstwę piasku, a na nią gruba warstwa kory kupionej w sklepie ogrodniczym (+ domki z dowolnego materiału, ja mam z posklejanych silikonem płyt do elewacji imitujacych kamień). Żółwie chętnie wieczorem "parkują" w budkach lub w korze.
Łączyć różnych gatunków nie powinno się. Już niejedna hodowla, także bardzo cennych gatunków, padła z tego powodu
.
Uprawnienia umieszczania postów