-
Re: co to za zolw?
CZE !
mam do was prośbe nie wymyślajcie podgatunków trachemys których w życiu na oczy nie widzieliście . nie jest to scripta nelson , floridina a tym bardziej concinna hieroglyphica ( !! jak tego żółwia można nazwac conciną hieroglyphicą !!!! obejrzyjcie sobie zdjęcia w necie )
jest to żółw żółtolicy trachemys scripta scripta .
p.s
dobrze, że w pore napisałem bo czasem mogły by tu pasć takie nazwy jak GEOCHELONE RADIATA LUB ELEGANS HE HE HE HE HE HE HE HE HE HE HE !!!!!
-
coz ogladam zdjecia trachemys scripta scripta i dochodze do wniosku, ze to nie jest moj zolw.
trachemys scripta scripta ma rozlane zolte plamy po bokach glowy, moj zolw ma tylko zolty szlaczek.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Ja widziałam żółwia nelsońskiego i ten, którego zdjęcie pokazał mark0wy wydaje mi się najbardziej podobny właśnie do niego.Żółtolicy to raczej nie jest.Oczywiście mogę się mylić.
http://www.zolwie.ozdobne.prv.pl/ a to jest adres strony , na której są zdjęcia tych żółwi.
Pozdrawiam
-
Ja obstaje przy Chrysemys scripta troostii - zolw zoltouchy
pozdrawiam
Mark0wy
-
zwruć uwage na budowe głowy u żółwia troostii jest smuklejsza niz u scripta scripta
a twój żółw ma właśnie głowę masywna .
-
Oczywiscie nie mam zamiaru sie z tobą sprzeczać,to ty masz możliwość dokładnego obejrzenia zwierzaka .
Jak juz bedziesz wiedział napewno jaki to gatunek to napisz ,bardzo mnie to ciekawi .
Pozdrawiam Joanna
-
coz sprawa na razie pozostaje nierozwiazana, raz jeszcze dziekuje wszystkim za zabranie glosu.
Jak tylko bede mial pewnosc (znajde eksperta, ktory obejrzy weza), albo kiedy urosnie na tyle, ze nie bede mial watpliwoci, dam znac.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
dzięki za dyskusje !
p.s
mysia czt ty hodujesz jakieś żółwie ???
-
Tak, oczywiście tylko jako hobby,to znaczy nigdy nie myślałam o rozmnażaniu moich gadzinek.Mam parkę stepowych ,dużą samice czerwonolicą ,ostatnio kupiłam maleńkiego tego samego gatunku ,niestety płec jeszcze nieznana .Cuora amboinensis ,najprawdopodobniej samiec ,niestety nie mam mozliwosci porównania,bo jak sie okazuje nikt na forum takiego żółwia nie posiada.
Pozdrawiam.
-
Też mi on nie wygląda na troosti nie zgadza mi się rysunek na pancerzu - jest zbyt fikuśny.
Scripta scripta to zółw zółtobrzuchy (a nie żółtolicy) bo w nazwie chodzi o cechę, która go wyróżnia od innych. Choć wiele stron podaje błędnie.
Żółwi z żółtymi paskami na głowie jest wiele gatunków i trzeba zwrócić uwagę na pozostałe cechy i szczególy.
Sam nie wiem co to może być za gatunek. Brak opisów cech pozwalających rozpoznać wszystkie gatunki.
http://www.herpscope.com/cgi/herpgui...cripta+scripta
tutaj jest trochę opisów ale nie wszystkie gatunki
Może ten kierunek poszukiwań będzie właściwszy i uda się zidentyfikować tego żółwia.
Znalazłem stronkę z systematyką ale mieli tam tylko zestawione nazwy i byłe nazwy, opisów było brak.
Uprawnienia umieszczania postów