-
Żólwiaczek
Panowie i Panie, właśnie zaczynam hodowlę żółwiaka chińskiego. Kiedyś, jeszcze w szkole podstawowej miałem żółwiaka ale wyjeżdzając na obóz oddałem go koledze na przechowanie. Żółwiak tego nie przeżył.
Teraz wracam do hodowli żółwiaków i zapytuję.
Kupiłem akwarium 80x35x35 z pokrywą, filtr zewnętrzny kaskadowy i grzałkę z termostatem. Wysokość wody w akwarium około 25 cm, woda się filtruje i podgdzewa, na dnie drobniutki żwirek.
Żółwiak przyjeżdza do mnie w czwartek, co mam jewszcze urządzić na jego powitanie?
Oprócz imprezy oczywiście.
-
Re: Żólwiaczek
A jesteś pewny, że żólwiak nie będzie jadł tego drobniutkiego żwirku? Wiem, ze czerwonolice tak robią...
pozdro
-
Wysepkę ma? Miejsca płytsze i głębsze? Promiennik nad wysepką żeby się wygrzewał? Jak ma, to chyba wszystko...
P.S. Skąd jesteś? Ja jestem na tym samym etapie urządzania, ale nie wiem gdzie żółwiaka w Warszawie...
-
No nie wiem, ale w opisie gatunku jest że ma mieć piach lub drobny żwirek więc chyba hans ma OK
-
-
-
Sprowadzają dla mnie w sklepie Pyszczak w Auchan w Piasecznie. Będzie ich 5, ja biorę jednego więc cztery zostają. Będą w piątek.
-
No właśnie, a co z tą głębokością wody? Będzie mógł wyjść na korzeń, to wszystko...
-
W jakimś źródle wyczytałem, że głębokość piasku powinna umożliwiać zakopywanie się. Podobno w naturze żółwiaki siedzą w piachu, czatując na zdobycz i kryjąc się.
Podobno mogą też ugryźć boleśnie.
-
Jędrek napisał(a):
(...)
> Podobno mogą też ugryźć boleśnie.
Z tego co czytalem to nawet bardzo bolesnie - nierzadki sa przypadki odgryzienia przez nie np. palca. Nie sa polecane szczegolnie do hodowli przez dzieci. Mimo sympatycznego wygladu to nie zolwie do zabawy.
--
pozdrawiam
Krzysztof M. Kazmierczak redKK / www.Malawi.PL wiele NOWOSCI
Uprawnienia umieszczania postów