Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Żólwiaczek

Re: Żólwiaczek

W książce Żółwie lądowe i wodne pp. Gajownik, Gromek i Hryniewicz napisali oni o żółwiaku m.in. :
    Wymaga terrarium zdecydowanie wodnego z niewielką wyspą. Dno wysypać drobnym piaskiem. Nie może on zawierać dużych ostrych ziarenek, mogących kaleczyć skórę pancerza. Dlatego polecają piasek kopany z ziemi, a nie pozyskany z rzeki. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby umożliwić zakopanie się, a poziom wody taki, żeby zagrzebany nie mógł wystawić nosa nad powierzchnię, co zmusi go do ruchu. Nic o pH itp., ale oczywiście też nie napisali wszystkiego.
    Ci autorzy polecają (ogólnie, dla wszystkich żółwi) stosowanie wody z kranu, o odpowiedniej temperaturze, wymienianej co kilka dni.

Witam tak sie sklada ze mam taka gadzine od 1.5 roku.
    1. Najlepiej tylko piasek bo faktycznie lubi sie zakopywac i wydaje mi sie ze bedzie dla niego bardziej odpowiedni zreszta mam tylko piasek i jest ok.
    2. Wychodza rzadko na lad ale powinien miec suche miejsce.
    3. Zrob mu cos w rodzaju kryjowki np. klika duzych kamieni zeby mogl sie tam skryc, bradzo lubia to robic.
    4. Pod zadnym pozorem nie trzymaj wiecej niz jednego w akwarium bo jak bedzie ich wiecej to i tak zostanie tylko jeden najsilnieszy - reszta bedzie traktowana jak pokarm.
    5. Bardzo brudza wode wiec jest spory problem z utrzymaniem czystosci.
    6. Jezeli chodzi o pokarm to jak maly - ochotka, larwy, itp.
    7. Dobrze tez kupic pare rybek co prawda zostana zjedzone ale ruch mu nie zaszkodzi i bedzie sie czul bardziej jak w srodowisku naturalnym.
    8. Mozesz kupic troche roslin raczej ich nie zjada.
    9. Jako pokarm mozesz dawac tez gotowane jajko, pomidory, owoce - moj za tym przepada.
    10. No i uwazaj na palce faktycznie bolesnie gryzie nawet jak jest maly.
    11. Jak w zoo zobaczylem doroslego osobnika to sie przestraszylem i sie zastanawiam jak im sie udaje przycinac mu pazury.
    W razie jakis pytan zapraszam

Mam już żółwia ale z drugiej ręki. Ma z 10 cm i ciągle siedzi zakopany w źwirku.
    Nawet łba nie wysunie.
    Co robić by go wyciągnąć?

Poziom wody taki, żeby nie mógł oddychać, kiedy jest zakopany. Wtedy musi wyjść od czasu do czasu. A w ogóle to po co go wyciągać chcesz?

Poziom wody 218 cm, grubość żwirku około 6. Żółwiak zaginął w żwirku i nie wiem gdzie jest. Wychodzi tylko na wyżerkę.
    Może dlatego że jest włączony non stop filtr kaskadowy który napowietrza wodę?

michal_kow
    Guest

jezeli chodzi o żółwiaka w Wawie to polecam sklep bodajrze dragon (przy ZOO) albo anna zoo w galerii mokotów albo sklep zoologiczny na placu szembeka ( w tym nowym centrum handlowym) i nie kupujcie chińskiego bo jest taki małokolorowy jest bardzo duzo rodzai żółwiaków ja od 3 tygodni mam żółwiaka bodajrze florynckiego (nigdy nie pamiętam jak to cholerstwo sie nazywa i jest ślicznie ubarwiony (z tego co wiem - dostałem go na urodzinki od panny, to kupiła go w Gragonie koło Zoo) a co do wyposażenia akwarium na miłosc boską postawcie im jakies zchronienie bo inaczej nerwicy dostaną ( ja tego nie zrobiłem i żól mało nie wyzionał ducha jak uciekał przed wszystkim co sie rusza po całym akwarium a no i jakiś konar by sie przydał one to lubią jak by co piszcie na michal_kow@poczta.onet.pl

Jezeli jest od niedawna to musi sie przyzwyczaic. Moj tez na poczatku nie wychodzil a teraz smiga po calym akwa a juz najbardziej jak zobaczy ze otwieramy lodowke tak sie skubany nauczyl. To ze siedzi zakopany nie jest niczym dziwnym taka jego natura jak bedzie juz wiekszy to wiecej czasu spedzi w wodzie plywajac. a na sile to go nie wyciagaj. Jak wychodzi na jedzenie to dobrze i spraw mu pare rybek to sie nimi zainteresuje i bedzie je ganial.

xol
    Guest

Hmmm, trochę mnie zdenerwowałeś :/
    1. Czy tylko kolorowe zwierzaki są fajne? Kup sobie papugę
    2. Nawet nie wiesz, jakiego zwierzaka masz??? To znaczy, że nie czytałeś żadnych opisów? Jakiej wielkości masz akwarium? Też żółwiaczki w sklepie są malutkie, ale dorastają do 45 cm!!!
    3. Jest jeszcze taka różnica, że Trionyx ferox (bo tak się nazywa twój zwierzak) pochodzą z odłowu, a żółwiaki chińskie z ferm. Ja tam nie zamierzam popierać własnymi pieniędzmi handlu zwierzętami z odłowu.

michal_kow
    Guest

Ciekawy i dość zabawny wywód naprawde jestem pod wrażeniem . Łacińską nazwe to akurat znam cwaniaczku (i nawet już wiem ze florydzki a nie floryncki - mój bląd powieś mnie):/ niestety musze Ci powiedzieć że nie masz racji co do tego ze on jest z odłowu bo jestem w 100% pewnie że nie jest z odłowu. Co do pierwszego punktu jełopie to chodziło o to że floryydzki z wygladu jest identyczny jak chiński a tylko jest poprostu ładniejszy (to ze Ty wiesz że jest mozliwość kupienia inaczej ubarwionego żółwiaka niz chiński to nie znaczy ze wszyscy wiedzą). Co do ich wielkości to owszem dorastają do 17 cali ale raczej nie w niewoli :/ , a wogule to ta dyskusja nie ma sensu :/. Moje akwarium ma wymiary 50x30x30 i dla takiego żółwiaka jest nawet za duże. Żeby uprzecić Twoje pytania powiem że ma wszystko czego mu do szcześcia potrzeba. Chcesz dalej dyskutować to pisz gg - 2278493 albo mail - michal_kow@poczta.onet.pl

Pozdrawiam,
    Michał Kowalski

michal_kow
    Guest

Jeszcze tylko jedno słówko. Dla tych co nie wiedza o czym mowa a chcieli by sie dowiedzieć link -->
    http://www.centralpets.com/pages/cri.../TUR2635.shtml

Uprawnienia umieszczania postów