-
Moje akwaterrarium
Moje akwaterrarium dla dwóch czerwonolicych (po 10cm każdy).
wszstko kosztowało:
żółwiki 24zł
akwarium 82*40*30 z szyby 5 (bardzo dobrze zrobione) 100zł.
szybki szklane na wyspe itp. 10zł.
filtr kaskadowy 54zł.
halogen 35w 59zł.
grzałka 15w (za mała, muszę wymienic na lepszą) 15zł
tapeta 13zł.
wkład ceramiczny 12zł.
W sumie 287zł czyli nie tak drogo:-)))))))))))
Czy za coś przepłaciłem?
Jakieś uwagi, sugestie?
W załączniku jeszcze puste akwarium z wklejonymi szybkami.
-
-
Re: Moje akwaterrarium
Całokształt w załączniku
Poziom wody 18.5cm
Filtr zewnętrzny wewnątz:-))))))))))))))))))))))
Ciekawe rozwiązanie, oszczędzejące miejsce.
-
-
no niezłe ale uważaj żeby ci żółwie nie wyskoczyły z akwarium bo z tej wysepki to dla nich problem żaden
-
ładniuśkie akwa tak trzymać żeby wszystkie żółwie tak miały było by dobrze !!!
-
a jeszcze jedno wyspę czym przymocowałeś i kamki do niej podejścia??( silikon akwarystyczny ??)
-
Fajne i jak na tą wielkość żółwi to ma dobrze dobrane wymiary. Widzę jednak kilka mankamentów.
Po pierwsze i najważniejsze brak UVB!!!
(skorzystaj z wyszukiwania w tym dziale forum)
Po drugie filtr - oszczedność miejsca? chyba raczej marnotrawstwo miejsca. Dobrałeś dobrze wymiary terrarium a potem zajmujesz miejsce filtrem? Zrób odwrotnie, lepiej żeby to żółwie miały więcej miejsca. choć rzeczywiście może być z tym problem, o ile dobrze widzę masz z trzech stron półkę? a filtr z przodu to głupio.
Po trzecie żółw może wejśc jeden na drugiego na wyspie i myk poza akwaterrarium. (już MataManX o tym pisał) Dodam że żółw przy upadku może sobie zrobić krzywdę. Filtr pozostawiony tak jak teraz również może być drogą ucieczki - wierz mi.
Choć widzę że tam są scianki półki i chyba ucieczki ci nie zagrażają.
Po czwarte zobacz czy wygrzewając się jeden na drugim nie dotkną do halogena i się nie poparzą.
Po piąte żółwie mogą jeszcze urosnąć i za rok, dwa wyrosnąć z obecnego lokum.
Po szóste półka może ucierpieć od wilgoci.
I to tyle. Jako osoba czepialska musiałem coś napisać ale muszę powiedzieć że, na ogólnym tle świeżych hodowców, postarałeś się.
-
Ale wydaje mi się, że umieszczenie filtra kaskadowego w akwa to dobry pomysł, usuwa kłopoty z różnicą poziomów. Oczywiście ilość miejsca dla żółwi powinna być zachowana. A dopóki żółw rośnie to i tak chyba trzeba zmieniać terra co roku (mniej więcej)?
-
Po co ładować się w koszty i zmieniać akwa co roku? Można odrazu zrobić odpowiednio duże. Żółwie nie mają lęku przestrzeni
Uprawnienia umieszczania postów