Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: nadal szukam właścicieli

Re: nadal szukam właścicieli

CHECKLIST of CITES SPECIES 2001 wyraźnie podaje przy załączniku II : PRIMATES spp.=302 (=302 Includes familyTupaiidae). Nie podaje wyjątków, więc wg tej listy wszystkie sa chronione konwencją. Być może uległo to zmianie, ale te dane pochodzą z 2001 roku, więc nie są raczej przestarzałe, a nowsze nie są mi znane (co nie oznacza iż takich nie ma). A to wydawnictwo tez jest firmowane przez UNEP-WCMC, Joint Nature Conservation Committee, UE i Sekretariat CITES. ISBN: 1 899628 17 7 Jezeli te dane nie są aktualne, chętnie zapoznam się z nowszymi.

dr Robert
    Guest

Znalazłem to w internecie. http://www.ukcites.gov.uk/intro/cites_species.htm
    na dole strony jest to w pdf:
    WCMC. (2001). Checklist of mammals listed in the CITES appendices and in EC Regulation 338/97. 5th edition. JNCC Report No. 293. (pdf).
    Co prawda nie znalazłem tam, że wszystkie Primates są na CITES, ale wyszukując nawet pospolite gatunki jest przy nich II załącznik. Nie wiem jak się to ma do poprzednio cytowanej przeze mnie strony, ale ten checlist rzeczywiście jest nowy. Trochę to niekonsekwentne, gdy chodzi o aktualizację stron które firmuje UNEP-WCMC, w końcu niedługo zacznie się 2003 rok. Zależy gdzie się sprawdza takie się otrzymuje informację - ale z tego rzeczywiście by wynikało, że wszystkie Primates są na CITES-sie. To chyba dobrze.

nawet na pewno dobrze. Przynajmniej dla nich.

PS: Fajny adres do sprawdzenia. Dzięki.

dr Robert napisał(a):
    > Gatunki te z papierami można
    > natomiast kupić w Niemczech czy w Czechach, ale za duże
    > pieniądze.

BTW niech mi ktoś wyjaśni proszę.

Czy zwierzak z papierami CITES kupiony w Czechach może
    być legalnie wwieziony do Polski ?

Cahir

??????
    Ludzie! A do czego innego ma służyć CITES? To właśnie "papier" służący legelnemu przewożeniu zwierząt przez granicę. Traci on swoja ważność w momencie podstemplowania go na granicy. Po to został wymyślony i stworzony.

Fryta napisał(a):
    > ??????
    > Ludzie! A do czego innego ma służyć CITES? To właśnie
    > "papier" służący legelnemu przewożeniu zwierząt przez
    > granicę. Traci on swoja ważność w momencie podstemplowania go
    > na granicy. Po to został wymyślony i stworzony.

Dzięki za dokładną, wyczerpującą i nie mającą nic wspólnego z zadanym pytaniem odpowiedź.

Cóż, pogrzebałem samodzielnie i okazało się , że w przypadku zwierząt z pierwszego załącznika zezwolenie eksportowe (a tylko takie możesz otrzymać od sprzedawcy do ręki) jest niewystarczające. Musisz dysponować zezwoleniem importowym, a tego nie kupisz w sklepie, czy na giełdzie w Czechach lub Niemczech, bo jest wystawiane przez stronę polską. I o to chodziło w moim pytaniu.

Cahir

Hej, spokojnie. Nie obruszaj się. Twój post był conajmniej nieprecyzyjny.

W Polsce zarówno na zwierzęta z I jak i II załącznika musisz posiadać
    zarówno świadectwo exportowe (wystawione np w Czechach) i importowe (Ministerstwo Środowiska). Jeden papier nie wystarcza. Pod tym wzgledem nasze przepisy są ostrzejsze niż przewiduje to sama Konwencja.
    Poza tym od ręki pozwolenia exportowego nie dostaniesz. Musi być załatwiane w miejscowym Ministerstwie. Czesi wydają je zadziwiająco sprawnie ( w przeciwieństwie do naszych urzędników). Na takim pozwoleniu są podawane pełne dane nadawcy i odbiorcy (imię, nazwisko, dokładny adres, telefon). Bez tych danych dokument jest nieważny i jeżeli podczas kontroli ktoś to zauważy możesz zostać zawrócony z granicy lub co gorsza posądzony o próbę przemytu (nasi celnicy lubia sie wykazywać).
    Na granicy musisz mieć już oba papierki i to orginały. Nie możesz wjeżdżać ze zwierzęciem z jednym by załatwić sobie drugi. Musisz mieć komplet= zwierze + dokument exportowy + dokument importowy
    Kazdy z dokumentów jest ważny przez 6 miesiecy od daty wystawienia i ważny jest tylko na jeden transport. Jak masz papier na 100 legwanów a wieziesz 10 to nie wjedziesz potem z pozostałymi 90. Papier bedzie już nie ważny.
    To tak w skrócie.

Dziękuję za informacje.

Cahir

tygryska? malpe? sluuucham??? a moze zyrafe w karafce i slonia w trampkach?

Uprawnienia umieszczania postów