Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jak odchudzić żółwia??

Jak odchudzić żółwia??

Moja żółwica(ma 3 m-ce) jest za gruba. Obejrzałam ja dziś dokładnie i stwirdziłam że jej za przeproszeniem tyłek i miejsca skąd wychodzą łapy wyciskają się z pancerza.Wygląda tak jakby jej pancerz byl za maly(boje że się udusi). Mam też drugiego żółwia w tym wieku i u niego nie widać czegoś takiego. Fakt, że ta mała zżera nawet porcje przeznaczone dla tego drugiego żółwia,ale karmię je tak jak trzeba w tym wieku-rano i wieczorem i wcale nie dostaja za dużo. Co myślicie zatem o cotygodniowych głodówkach,tak aby nic nie dostawaly jeść przez dobę lub dwie? Czy to jej przypadkiem nie zaszkodzi bardziej niż gruby tyłek?

Re: Jak odchudzić żółwia??

Nie wiem, jaki to żółwik, czy lądowy, np. stepowy czy czerwonolicy, ale wnioskuję, że chyba czerwonolicy, bo trudno o trzymiesięczne stepowce w Polsce. Małe czerwonolice wyglądają czasem tak, przez to, że rosną, że sa za małe do swojej skorupki. Zanim podejmiesz decyzję o odchudzaniu żółwia, skonsultuj się najpierw z weterynarzem, czy rzeczywiście jest to konieczne. Kiedyś tez wydawało mi się, że mój żółw (stepowy) jest za gruby a okazało się, ze jest wręcz przeciwnie. Był sztucznie "nadmuchany" z braku witamin.

Pozdrawiam

Natalia

Nie piszesz jakie masz żółwie? Głodówka nie zaszkodzi. Przypilnuj aby każdy żółw zjadał tylko swoją porcję (może należy je zmniejszyć). Zjadanie przez żółwie zbyt dużych ilości pokarmu powoduje otłuszczenie tkanki i zbyt szybki wzrost, który prowadzi do krzywicy.

A po czym tak właściwie można poznać czy żółw czerwonolicy jest za gruby? Mam ten sam problem co rumianek to znaczy moje żółwie (jeden ma 15cm a drugi 11cm) mają za dużo ciałka obok łapek

Uprawnienia umieszczania postów