Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: szukam infromacji - pleurodira

Re: szukam infromacji - pleurodira

to nie jest docelowe terra, myślę o większym akwarium wraz ze wzrostem żółwi.
    r2d2

No to mnie trochę uspokoiłeś....

a mozecie mi podac jakas strone ze zdjeciami tych zolwi

Te żółwie żerują wieczorem i w nocy - najlepiej podawać pokarm ok. 19.00 - 20.00. U mnie wychodzą na ląd tylko w nocy. Warstwa podłoża w części wodnej to ok. 8cm. Żółwie często siedzą w nim zagrzebane. Są dosyć szybkie - podczas spaceru na dostosowanym dla nich balkonie łapią różnego rodzaju zabłąkane tam owady podbiegając do nich.

czy w związku z nocnym trybem aktywności stosujesz jakieś oświetlenie?
    r2d2

Mam b. jasne mieszkanie. W nocy jest zawsze mniej więcej tak, jak podczas pełni. W związku z tym w nocy nic im się nie świeci.

witam
    od jakichś 3 miesięcy mam żółwia o którym tu mowa, ale mój żółw zachowuje się całkiem inaczej niż twoje dwa gajowy, cały czas chowa się w małej grocie, na ląd nie wychodzi wogule nie ma żadnego ruchu jaka może być tego przyczyna?
    P.S. właśnie dzisiaj będe go wkładał do nowego akwarium gdzie będzie sobie mieszkał z dwoma czerwonolicymi
    tak na marginesie to r2d2 jak czytałem twoje posty to myślałem że sam je napisałem dokładnie tej wielkości mam akwarium co ty i żółwie też są dokładnie tej samej wielkości jak twoje

Zauważyłem, że duży wpływ na zachowanie tych żółwi ma temperatura - gdy jest im zimno są apatyczne i bardziej płochliwe. Poza tym moje wychodza na ląd tylko w nocy, a więc mogłeś nie zauważyć, że twój żółw to robi. Samica jest płochliwsza od samca - częściej siedzi zagrzebana w podłożu, lub chowa się pod korzeniami. Na płochliwość może wpływać również umiejscowienie terrarium i częstotliwość manipulacji przy nim.

Ja na razie czysto teoretycznie rozważam możliwość kupienia żółwia i wpuszczenia go do 2 czerwonolicych, nie mam dna z piasku jedynie warstwa otoczaków + korzenie, wyspa z dużych kamieni oczywiście oświetlona - żarówka, za tydzień montuję świetlówkę z UVB.
    Najlepiej więc szukać informacji u ludzi którzy hodują te żółwie, więc pytam.
    Warunki w terra są zbliżone - temperatura wody, oświetlenie, problemy żywieniowe też odpadają - w zasadzie żywią się tym samym, więc może warto spróbować.

r2d2

Mój je tylko mięso, nie chce żadnych pałeczek ale za to lubi witaminki, właśnie wsadziłem go i czerwonolice do nowego akwarium i narazie wszystko jest ok. myśle że się polubią. Chętnie zobaczyłbym wasze akwarium gajowy i r2d2, może zamieścicie jakieś zdjęcia?
    P.S. r2d2 kiedyś zamieściłem ogłoszenie że kupię żółwie wodne i ktoś mi napisał że ma pelomeduse subrufe w różnch rozmiarach za 50zł poszukaj w "Kupię"

Uprawnienia umieszczania postów