Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: przewód grzejny

Re: przewód grzejny

przewód grzejny może grzać w nocy. ja bym prykrył go cienką warstwą piasku a na wierzch położył blachę i dopiero na to podłoże właściwe, tylko trzeba blachę przyciąć tak żeby się do niej od boku nie dobrał i ewentualnie przyłożyć jakimiś kamieniami. ale jeśli nie będziesz grzać w nocy to lepiej daj żarówkę i ustaw ją w jakieś miejsce to jak mu będzie zbyt zimno to się będzie przychodził ogrzać.

Zasadność montowania w terrarium ogrzewania "podłogowego", że tak powiem, zalezy przede wszystkim od tego, jaka masz temperaturę w domu. Powiem Ci, jak to u nas wygląda. Kabel mieliśmy zimą tylko przez jakis tydzień. Leżał po prostu na macie izolacyjnej pod terra (szklanym). Ale był praktycznie zupełnie zbędny (ewentualnie dobrze go mieć pod częścią z basenikiem, ale i tak wolimy ogrzewać wodę z góry, w końcu to nie źródło termalne). A zimą w nocy temperatura spadała u nas w domu do 17 - 19 stopni. W terrarium w tym czasie było o jakis stopień więcej, czyli 18 a w dzien po ogrzaniu w zalezności od miejsca od 22 do 31. Dobowe różnice temperatur sa "naturalniejsze", niż ciągłe ciepło. Żółwie były bardzo aktywne w dzień i o wiele lepiej spały w nocy. Poniewaz mamy obecnie większe terrarium, niż zeszłej zimy, planujemy po prostu więcej lustrzanek w razie konieczności.
    A swoją drogą, stepowce pochodzą z różnych rejonów, na obszarach których rozkład temperatur jest różny, jak to zauważył kiedyś doktor Robert, więc co dla jednego żółwia dobre, wcale nie musi takie być dla drugiego. Zanim więc wykonasz wszystkie te skomplikowane zabiegi z montowaniem kabla, poobserwuj swojego żółwika i wyciągnij wnioski w jakich temperaturach mu najlepiej.
    Pozdrawiam

Natalia

Cześć . Pisałem już o tym jak ja to zrobiłem w swoich terrariach . Przewód przykleiłem pod dnem terra. Przykleiłem go tak -silikonem żeby się nie dotykały zwoje. Następnie przykleiłem na to płat folii aluminiowei , oraz na to warstwę korka żeby mozna było bezpiecznie postawić terra . Oczywiście jest to u mnie dane przy przedniej szybie , przy której żółw sobie spaceruje . W rogu terra świeci również żarówka par 33 - 80 wat , jest ona dość wysoko . W przeciwnym rogu jest nora . I tak pod lampą jest 35 stopni , wcałym terra jest 27 st , a w norze jest najchłodniej , bo tam nic nie grzeje . Oczywiście mam dwa termometry . Własnie pod lampą i na gorze tam gdzie nie grzeje . Przy chłodnym miejscu jest wyprowadzony czujnik termostatu od kabla . Całość jest podłaczona do zegara , poza kablem . To tzreba przy synchronizacji ustawiać metodą prób i błedów . Ale jak się ustawi , to jest spokój . Mi to działa przez kilka lat i jedyne co robię , to rzucam okiem na termometry . Mam prawie odkryte dwa terraria . Jedynie teraz jak jest dość chłodno a jeszcze nie grzeją , przykrywam to wiekszą szybą . Zapomniałem dodać że w nocy jest 23 stopnie . A z tym że żółw jest grzany tylko z góry , to nie do konca prawda , ponieważ jest on zwirzęciem termoczułym , i czasami grzeje sie od ziemi nagrzanej słońcem . Pozdrawiam . Mirek

No właśnie, grzeje się na ziemi ogrzanej słońcem od góry))))))))))))

Pozdrawiam

Natalia

Uprawnienia umieszczania postów