Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: przewód grzejny

MariuSz.
    Guest

przewód grzejny

Mam pytanie czy używacie przewodów grzejnych w waszych terrariach dla stepowego.
    Ja mam taki problem STEPOWY+PRZEWÓW=WYKOPANIE. I tak za każdym razem cały czas go wykopuje.
    Poźnie wpadłem na pomysł aby przykryć ten przewód kawałkiem kartonu, ale wtedy podłoże się długo nagrzewa i nie jest tak jak przy odsłoniętym przewodzie.
    Może wy macie jakieś pomysły co tu zrobić z tym przewodem.

LordLuj
    Guest

Re: przewód grzejny

Hmmm..
    może kupisz kafelki(grys) i położysz na przewód grzewczy, w tedy ciepło będzie równomiernie rozprowadzone w terra a i długo trzyma ciepło!!
    To jest moja propozycja

A może zupełnie się go pozbyć??
    O wiele lepsze jest ogrzewanie terrarium żarówkami lustrzanymi - dają stosunkowo dużo ciepła i do tego przyjemnie oświetlają, no i nie ma problemu z wykopywaniem kabla grzejnego (o wiele bezpieczniej dla żółwików, które przecież uwielbiają kopać!!
    Aleksander

daj kabel pod terra (jeśli jest szklane) lub ułóż w terra, przykryj szybą i dopiero na to podłoże

Jeszcze jedno: wyobraź sobie "ogrzewanie" w naturze. Słońce świeci z góry i to ono nagrzewa podłoże. Ziemia sama z siebie NIE GRZEJE. Dlatego grzanie od góry jest o wiele bardziej naturalne. Zółw zakopuje się w ziemi takze w poszukiwaniu chlodu, jesli nie zimujesz go i utrzymujesz ciagle stala "letnia" temperature. A wiec kopie sobie, zeby bylo mu chlodniej a tu 40 stopni przy szybie bo kabel grzeje. Naprawde lepiej zakupic wiecej lustrzanek niz montowac kabel (my mamy 3 czterdziestki na terrarium 120/70). Latwiej tez kontrolowac temperature.

Natalia

MariuSz.
    Guest

Hmmmm...
    Może i masz racje Aleksander, może zrezygnuje z przewodu.
    A co do przewodu to nie mam rozmieszczony na całym terrarium, jest w określonym miejscu tam gdzie świeci światło, jak bedzie chciał to sobie przejdzie do chłodniejszego rejonu.

MariuSz.
    Guest

terarim jest szklane więc boje sie dawać przewód po nie z obawą że pęknie dno od ciepła.

LordLuj
    Guest

Elo!!
    Powiem ci tak: ja na twoim miejscu zadałbym sobie troche trudu i zrobił tak: na dno połozyć cienki styropian, na to ułożyć kabel grzewczy, i na kabel grys(płytki), szczelin pomiędzy płytkami można wypełnic sylikonem akwarystycznym i żółwik bedzie miał lux!!

ja mam pod szklanym terra przewód 25w i nic nie peka.
    zrób rowki w steropianie (drewnie) i tam ułóż kabel i całość pod terra

W moich terrariach dla węży przewód jest ułożony na dnie, przymocowany silikonem, aby się nie stykał. Jak silikon wyschnie to zasypuję to piaskiem i na wierzch daję szybkę. To jest takie podwójne dno. Oczywiście przewód jest na połowie terrarium i jest w związku z tym mały schodek. Takie rozwiazanie stosuję od kilku lat i się sprawdza.

Uprawnienia umieszczania postów