Cześć . Pisałem już o tym jak ja to zrobiłem w swoich terrariach . Przewód przykleiłem pod dnem terra. Przykleiłem go tak -silikonem żeby się nie dotykały zwoje. Następnie przykleiłem na to płat folii aluminiowei , oraz na to warstwę korka żeby mozna było bezpiecznie postawić terra . Oczywiście jest to u mnie dane przy przedniej szybie , przy której żółw sobie spaceruje . W rogu terra świeci również żarówka par 33 - 80 wat , jest ona dość wysoko . W przeciwnym rogu jest nora . I tak pod lampą jest 35 stopni , wcałym terra jest 27 st , a w norze jest najchłodniej , bo tam nic nie grzeje . Oczywiście mam dwa termometry . Własnie pod lampą i na gorze tam gdzie nie grzeje . Przy chłodnym miejscu jest wyprowadzony czujnik termostatu od kabla . Całość jest podłaczona do zegara , poza kablem . To tzreba przy synchronizacji ustawiać metodą prób i błedów . Ale jak się ustawi , to jest spokój . Mi to działa przez kilka lat i jedyne co robię , to rzucam okiem na termometry . Mam prawie odkryte dwa terraria . Jedynie teraz jak jest dość chłodno a jeszcze nie grzeją , przykrywam to wiekszą szybą . Zapomniałem dodać że w nocy jest 23 stopnie . A z tym że żółw jest grzany tylko z góry , to nie do konca prawda , ponieważ jest on zwirzęciem termoczułym , i czasami grzeje sie od ziemi nagrzanej słońcem . Pozdrawiam . Mirek