-
Stepowy i zioła
Właśnie się zastanawiam, jak urozmaicić dietę mojego stepowca. Na razie jada głównie kwiatki koniczyny, cykorię, mlecz, ogórka, różne suche karmy, czasem biały ser. Czytałam, że niektórzy podają swoim żółwiom np bazylię i koperek, ale z drugiej strony podobno nie należy dawać nic, co ma zbyt silny smak i zapach... Czy podajecie swoim milusińskim zioła, a jeśli tak to jakie? W ogóle będę wdzięczna za pomysły na urozmaicenie jadłospisu, bo daję mojemu skorupiakowi różne inne rzeczy, ale on nawet powąchać ich nie chce, a nie potrafię karmić go na siłę... Chociaz dzisiaj osiągnęłam już pewien sukces, bo pierwszy od pojawienia się u mnie (a mam go już rok) łaskawie zjadł marchewkę
)))
Mam jeszcze pytanko odnośnie fasolki szparagowej i kapusty pekińskiej. Mój żółw je lubi (a fasolkę to wręcz kocha
) ale zdania na ich temat sa podzielone. Niektórzy mówią, że można je czasem podawać a inni, że trzeba z nich w ogóle zrezygnować, bo powodują wzdęcia...
No i jeszcze jedno (ostatnie
) pytanie. Wyczytałam, że w razie wielkiego deficytu w lodówce można dać żółwiowi np dżem albo owoce z kompotu. Czy ktoś to praktykuje? Bo mnie się wydaje, że taki dżem to prawie sam cukier i poza tuczeniem to niewiele daje...
Pozdrowienia dla wszystkich
Magda i George
Uprawnienia umieszczania postów