Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: osb, styropian + atlas

osb, styropian + atlas

Witam
    Robie terrarium dla brodaczy i ścianki mam zamiar pokryć atlasem z pigmentem. Terrarium jest z osb, a półki i inne pierdoły ze styropianu. I tu pytanie czy trzeba cos nałożyc lub przykleić na styrobian i osb zeby sie nie obsuwał atlas przy nakładaniu??

Simon84
    Guest

Re: osb, styropian + atlas

Generalnie najlepiej jest to wszystko obłożyć taką białą siatką, którą kupuje się w sklepach z materiałami budowlnymi.
    Do OSB najlepiej ją przyczepic pinezkami lub zszywaczem tapicerskim.

Miłej pracy i powodzneia!!

Wg. mnie ważniejsze jest aby daną ścianke modelować wtedy, kiedy terra jest położone właśnie na nią. Kładziesz terra na tylną ścianke, modelujes, zasycha - kładziesz na boczną, modeluszej itd.

Pozdr.

R.

wiekszosc z tych siatek o ktorych mowi Simon84 jest powleczonych z jednej strony klejem i do osb da sie ja przylepic, no ale pinezki tez jak najbardziej moga byc bedzie wtedy wieksza wytrzymalosc.

Ja nie używałem żadnej siatki. Przykleiłem piaskowiec do OSB i jakoś trzyma.
    Załączam obrazek.

Simon84
    Guest

irasos ale siatka ne ma na celu tylko i wyłącznie "trzymania" atlasu. Zwiękasz ona także poniekąd jego wytrzymałość na pękanie, podobnie jak siatka stalowa w szybach zbrojonych.
    W terrarium może okazać się przydatna szczególnie w narożnikach, gdyż podczas przenoszenia czy przesuwania płyty mimalnie pracują i atlas może popękać.

Moje terra jest w ogóle mało udane, prócz tego, że nie dałem siatki to jeszcze nic w nim nie mieszka. No cóż zrobiłem je dla zabicia czasu a zwierzątka terraryjne sobie w zoo tylko oglądam

Uprawnienia umieszczania postów