Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: woda w akwarium

Re: woda w akwarium

Nie mam kratki, ale jeśli mówisz, że one je lubi... Nie wiem czy lubi, ale jak kiedyś dostał kawałek ryby to mało nie oszalał, więc pewnie ślimaki też by jadł. Mam stare akwarium, mozna by w nim te ślimaki hodować.
    Hećka

Podaje obiecana nazwe plynu: Turtle Clean.

To ja to mam, ale na razie niewiele pomaga
    Hecia

co masz na mysli nic nie daje? Jakikolwiek płyn z florą bakteryjną nie zadziala od razu... poza tym naważniejsze jest aby flora bakterii nitryfikacyjnych rozwineła się naturalnie (choć płyny działają, ja stosowałem)

Właśnie dzisiaj zaczynam dochodzić do wniosku, że jednak daje. Po raz pierwszy od dłuższego czasu po wymianie 1/2 wody okazało się, że po jakimś czasie zaczęła się ta woda robić przejrzysta. Nie jest to kryształ, ale niebo i ziemia w porównaniu z tym co było poprzednio. Może więc i bakterie się zagnieździły i zacznie być OK?
    Zobaczymy, nie chcę zapszać, a le na pewno częstotliwość podmianek wody się zmniejszyła (od codziennie na początku do raz na cztery dni teraz)!!!
    Hećka

ja kupilem sobie filtr kaskadowy z wkladem zwirkowym, weglowym i gabkowym jest Ok (wegla nie uzywam)

Moje starania zaczynają przynosić efekty. Woda rzeczywiście dużo rzdziej się brudzi i już nie śmierdzi. Poza tym używam również płyn "Cycle" zawierający bakterie wspomagające "dojrzewanie" filtra i akwarium. Nie płuczę gąbki z kaskadowego filtra, myję tylko sam filtr i płuczę wkłady węglowy i amonowy, każdy innym razem. Natomiast regularnie płukana jest gąbka z filtra wewnętrznego, ale też w wodzie z akwarium. Dziękuję wszystkim za rady, to naprawdę działą! Powiedzcie mi jeszcze co z samym akwarium, myć jakoś teszyby od środka, bo z czasem robią się matowe...
    Hećka

Ja używam do tego celu skrobak magnetyczny i swietnie się spisuje. Są różne na rynku. Co lepsi sprzedawcy spytają cię o grubość szyby w akwarium, bo do tego dobiera się skrobaki z odpowiednio silnym magnesem. Polecam wybrać taki skrobak niezatapialny.

nie kapuje. jak ten skrobak dziala?

Składa się z dwóch części. Jedna (ta od zewnątrz) jest z filcem, druga ma coś w rodzaju rzepa lub ostrej szczoteczki. Obie wyposażone są w magnes. Szczepiasz je razem na szybie akwarium i ciągasz po całej szybie nie brudząc sobie rączek. Jak będzie za słaby magnes lub za ostro pociągniesz to się rozczepiają i trzeba wyławiać, a jak jest niezatapialna to pływa po powierzchni i wystarczy przysunąć na nowo magnes, podpływa do szyby i "skleja" się na nowo. Ot i cała filozofia

Uprawnienia umieszczania postów