Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: oświetlenie

oświetlenie

mam pytanie, czy można lądową część[terrarium,żółw czerwonolicy] oświetlić zwykłą żarówką powiedzmy 40W,czy musi to być świetlówka UV?

Re: oświetlenie

najlepiej UV ja dla dorosłego żółwia używam 100W

A co z odległością żarówki od podłoża, czy jest jakieś bezpieczne minimum czy poprostu ma go zbyt mocno nie nagrzewać?

Jarek Zajączkowski
    Guest

Teoretycznie w terrarium powinno się znaleźć 3 todzaje żarówek:
    1. UVB np Repti-Glo
    2. IR czyli promiennik podczerwieni lub żarówka "lustrzanka" odległość od podłoża min 30 cm
    3. oświetlenie np świetlówka

dzięki, napisz mi proszę (sorki ale mam żółwia dopiero parę dni i jestem w tym temacie zielony)na terrarium jakie mam 40 cm na 50cm ile watowa powinna być ta żarówka i co to jest właściwie ta świetlówka?Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość Marinero.

LordLuj
    Guest

Pozwole sobie na twoje pytanie, sam mam dwa czerwonolice i moge sie z pełną odpowiedzialością wypowiedzieć:
    Lustrzanka jak wiesz bąź nie służy do tego żeby żół mógł sie wygrzać na wysepce co jest mu potrzebne do prawidłowego przetrawienia pokarmu,
    Świetlówka UVB(polecam Repti-Glo) służy do zastapienia żółwiowi promieni słonecznych i prawidłowego rozwoju,
    Ja osobiście uważam że to w zupełności wystarczy i trzecie źródło światła jest nie potrzebne.
    Jak chcesz to wal do mnie z pytaniami na gg: 4139685!!
    Pozdrawiam!!

Uprawnienia umieszczania postów