Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: terrarium-szyba dla p.królewskiego/zbożówki

terrarium-szyba dla p.królewskiego/zbożówki

Witam,
    chce zbudowac terra dla weza (jeszcze nie wiem jakiego - pyton królewski lub zbożówka) 110x60x60... całe z osb, z przodu oczywiscie szyba - i tu jest moje pytanie: czy moze byc szyba taka z okna (ok.3mm grubosci) ???

Re: terrarium-szyba dla p.królewskiego/zbożówki

No raczej za mała proponuje 4-5mm. Wężyki to spokojne ale 3 dotakiego tera zbyt "delikatna"

ok... ale za mała grubosc - bo chodzi o to ze waz moze ją zniszczyc i uciec, czy co?

Jak by się uprzeć to wystarczy, ale lepiej będzie użyć 4 mm. Po pierwsze będzie nieco pewniejsza (tzn. większa pewność że jak stukniesz czymś to się nie rozsypie w pył) a po drugie prowadnice na szyby, a na nich właśnie najlepiej jest założyć szybę/szyby, są dostosowane właśnie do grubości 4 mm.

ja raczej robie na 4mm bo prowadnice takie tylko znajduje na 4mm :] mój regius pare razy przywalił w szybe i myśle że taką 3 mm duży silny regius może rozbić co moze spowodować uszkodzenie węża, terrarium i ucieszczke

ale dla zbozówki powinno byc ok?
    nie ma tyle siły zeby zniszczyc taka szybe?

Koledzy już Ci napisali, że nie tylko o węża chodzi.
    Szyba 3mm jest bardzo delikatna i krucha, zwłaszcza jeżeli chcesz użyć starą szybę (szkło też się starzeje, zwłaszcza jeżeli na komntakt z atmosferą) z okna.
    Zwróć uwagę że w oknie taka szyba jest osadzona w ramie i siła do niej przyłożona inaczej się rozkłada, niż w takiej w prowadnicach.
    Idź do szklarza i nie żałuj tych 10 zł, chcesz zaoszczędzić "tyle kasy" na swoim pupilu ??

a ile mniej wiecej bedzie kosztowac szyba 110x60cm?

Uprawnienia umieszczania postów