Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Kłopot ze żwirem

Re: Kłopot ze żwirem

> Wyobrażasz sobie, że w naturze żółwie maja
    > środowisko pozbawione żwirku? Bo ja nie.
    A ja tak. Wiekszasc hodowanych gatunkow zolwi ladowych wbrew wszelkim przekonaniom zyje w srodowisku, gdzie napewno nie zwir jest podlozem ale skalki lub ziemia.

> post JoShi'ego(ej) to: "Prawdopodobnie niedobor wapnia jest
    > przyczyna ich apetytu na piasek" jest nieprawdą!!! piasek,
    > żwir to kwarc, a nie związki wapnia,
    Owszem, ale zolw, ktory ma mozg wielkosci ziarnka grochu niestety nie zna sie na chemii. Ma natomiast instynkt, ktory kaze mi w ziemi szukac brakujacych zwiazkow mineralnych w jego naturalnym srodowisku wapn wystepuje w glebie po prostu. Wiele zwierzat tak robi.

Michał Drob
    Guest

Jedzą tylko zwir.
    Jak były na spacerze na piachu to go nie jadły (może dlatego że na sucho nie smakuje).

> Jak były na spacerze na piachu to go nie jadły (może dlatego
    > że na sucho nie smakuje).
    Nie jadly bo byly zajete i zaaferowane...

O przyczynach jedzenia kamyczków i innego podłoża przez gady oraz o rzekomej tego konieczności do prawidłowego przebiegu procesów trawienia pokarmu poczytajcie wypowiedzi doktora Zajączkowskiego na forum Gekon Lamparci w poście "Przyłapany" z 20.05.03. Ja tam wierzę specjaliście.
    Pozdrawiam
    Aleksander

"Moje tez z reguly sie pozbywaly zjedzonego piasku, ale ja wolalam nie ryzykowac i zmienilam podloze. Ponadto polecam naswietlanie zolwikow promieniami UV i podawanie im preparatow wapniowych... Prawdopodobnie niedobor wapnia jest przyczyna ich apetytu na piasek..."
    Nawet jeśli założymy że żółwi jest tak głupi żeby jeść piasek i żwir brorąc to za wapni, chodzi nie sądze, to co ma do tego UV

Choćby tyle, że o ile dobrze wiem, bez dostepu do słonca lub świetlówki występuja problemy z przyswajaniem wapna. Niech mnie ktoś poprawi, jesli się mylę)

Chyba sie mylisz ale niech wypowie nie ktoś bardziej doświatczony. Czywiście UV ma wpły na prawidłowy wzrost pancerza i kości ale chyba nie z powodu przyswajalności wapnia tylko z powodu produkcji witaminy (chyba) E.

Aleksander napisał(a):
    >
    > O przyczynach jedzenia kamyczków i innego podłoża przez gady
    > oraz o rzekomej tego konieczności do prawidłowego przebiegu
    > procesów trawienia pokarmu poczytajcie wypowiedzi doktora
    > Zajączkowskiego na forum Gekon Lamparci w poście "Przyłapany"
    > z 20.05.03. Ja tam wierzę specjaliście.

Ja też bardzo szanuję dr. Zajączkowskiego ale podane przez niego przypadki tu i gdzie indziej mówią o gekonach i żółwiach stepowych.

A w tej dyskusji jest rozważany przypadek żółwi czerwonolicych.
    Oczywiście u gadów część zachowań jest podobna ale różnice też występują znaczne. Tak więc nie uogólniajmy i skupmy się na tym przypadku.

Wielu hodowców potwierdziło że ich pupile połykały żwir i następnie go wydalały po pewnym czasie i wyglądało to na coś naturalnego.

Czy ktoś z obecnych może stanowczo stwierdzić że połykanie żwiru przez żółwie czerwonolice jest dla nich szkodliwe?

Czy są znane przypadki że żwir zaszkodził żółwiowi czerwonolicemu?

> Chyba sie mylisz ale niech wypowie nie ktoś bardziej
    > doświatczony. Czywiście UV ma wpły na prawidłowy wzrost
    > pancerza i kości ale chyba nie z powodu przyswajalności
    > wapnia tylko z powodu produkcji witaminy (chyba) E.

Nie wiem, czy uznasz mnie za wystarczajaco doswiadczona osobe, ale pozwol, ze Ci to wyjasnie. Promieniowanie UV pozwala zolwiowi syntetyzowac witamine D3, ktora jest niezbedna w procesie przyswajania wapnia. Jesli go nie ma zolw wapnia nie przyswaja nawet jesli go dostaje i zjada. Wtedy czuje jego niedobor. Moim zdaniem to moze byc powod dla ktorego zolwie jedza wszystko co mineralne...

Sorry pomyliłem sie. Zwarcam honor.

Uprawnienia umieszczania postów