-
Kłopot ze żwirem
Moje czerwonolice zjadają wszystko co zmieści się im do pyszczka.
Ostatnio wsypałem im żwiru i szybko musiałem cofnąć decyzję, ponieważ
zaczęły go smacznie wcinać. Prawdopodobnie troche zjadły, ale nie widać po nich choroby. Jak je odłuczyć jedzenia żwiru?
-
Re: Kłopot ze żwirem
moze lepiej karmić hehehe
-
zlikwidowac podloze na dnie albo nasypac wiekszych kamieni ktorych nie zjedza
-
Nie zgodze sie z tym. Jak wiecie gady maja tendecje do polykania malych kamieni ktore pomagaja im w trawieniu (mechanicznie miela). Moje zolwie po kilku dniach takie kamyki po prostu wykupkiwaly. Zyja ciagle, maja sie dobrze, a wiec moim zdaniem nie wywalaj zwirku.
-
A znasz przypadki smierci zolwia z powodu zatkania przewodu pokarmowego piaskiem bac zwirem ? Moje tez z reguly sie pozbywaly zjedzonego piasku, ale ja wolalam nie ryzykowac i zmienilam podloze. Ponadto polecam naswietlanie zolwikow promieniami UV i podawanie im preparatow wapniowych... Prawdopodobnie niedobor wapnia jest przyczyna ich apetytu na piasek...
-
moim zdaniem zmiana podłoże bedzie najleprzym wyjściem...
-
mikusia napisał(a):
> moim zdaniem zmiana podłoże bedzie najleprzym wyjściem...
Owszem, ale trzeba rowniez wyeliminowac przyczyne, ktora sprawia, ze zolw chce jesc piasek.
-
Zwir lepiej zlikwidować bo żółw mając mało szczęścia zje go za dużo,zatka się i się wykończy.Zresztą łatwiej Ci będzie czyścić akwaterrarium.pozdr.cze.
-
JoShi napisał(a):
>
> A znasz przypadki smierci zolwia z powodu zatkania przewodu
> pokarmowego piaskiem bac zwirem ?
Jeśli chodzi o ż. Czerwonolice to nie znam takich przypadków.
> Moje tez z reguly sie
> pozbywaly zjedzonego piasku, ale ja wolalam nie ryzykowac i
> zmienilam podloze.
Nie widżę ryzyka. Mam czerowonolicego od 7 lat. Tak samo jak FreEp uważam że to naturalne.
-
Zgadzam się w 100% z FreEp'em. Żółwie połykaja drobny żwir w celu ułątwienia rozcierania pokarmu w żołądku, a po pewnym czasi wydalaja go i połykaja kolejne porcje. To całkowicie naturalne. Wyobrażasz sobie, że w naturze żółwie maja środowisko pozbawione żwirku? Bo ja nie. A jesli chodzi o post JoShi'ego(ej) to: "Prawdopodobnie niedobor wapnia jest przyczyna ich apetytu na piasek" jest nieprawdą!!! piasek, żwir to kwarc, a nie związki wapnia, a nawet jeśli to wątpie, że żółw jadłby grys wapienny w celu uzupełnienia braku tego minerału.
pozdro
domel
Uprawnienia umieszczania postów