Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kłopot ze żwirem

Michał Drob
    Guest

Kłopot ze żwirem

Moje czerwonolice zjadają wszystko co zmieści się im do pyszczka.
    Ostatnio wsypałem im żwiru i szybko musiałem cofnąć decyzję, ponieważ
    zaczęły go smacznie wcinać. Prawdopodobnie troche zjadły, ale nie widać po nich choroby. Jak je odłuczyć jedzenia żwiru?

Re: Kłopot ze żwirem

moze lepiej karmić hehehe

jarooo
    Guest

zlikwidowac podloze na dnie albo nasypac wiekszych kamieni ktorych nie zjedza

FreEp
    Guest

Nie zgodze sie z tym. Jak wiecie gady maja tendecje do polykania malych kamieni ktore pomagaja im w trawieniu (mechanicznie miela). Moje zolwie po kilku dniach takie kamyki po prostu wykupkiwaly. Zyja ciagle, maja sie dobrze, a wiec moim zdaniem nie wywalaj zwirku.

A znasz przypadki smierci zolwia z powodu zatkania przewodu pokarmowego piaskiem bac zwirem ? Moje tez z reguly sie pozbywaly zjedzonego piasku, ale ja wolalam nie ryzykowac i zmienilam podloze. Ponadto polecam naswietlanie zolwikow promieniami UV i podawanie im preparatow wapniowych... Prawdopodobnie niedobor wapnia jest przyczyna ich apetytu na piasek...

mikusia
    Guest

moim zdaniem zmiana podłoże bedzie najleprzym wyjściem...

mikusia napisał(a):
    > moim zdaniem zmiana podłoże bedzie najleprzym wyjściem...
    Owszem, ale trzeba rowniez wyeliminowac przyczyne, ktora sprawia, ze zolw chce jesc piasek.

Karol Chłopecki
    Guest

Zwir lepiej zlikwidować bo żółw mając mało szczęścia zje go za dużo,zatka się i się wykończy.Zresztą łatwiej Ci będzie czyścić akwaterrarium.pozdr.cze.

JoShi napisał(a):
    >
    > A znasz przypadki smierci zolwia z powodu zatkania przewodu
    > pokarmowego piaskiem bac zwirem ?

Jeśli chodzi o ż. Czerwonolice to nie znam takich przypadków.

> Moje tez z reguly sie
    > pozbywaly zjedzonego piasku, ale ja wolalam nie ryzykowac i
    > zmienilam podloze.

Nie widżę ryzyka. Mam czerowonolicego od 7 lat. Tak samo jak FreEp uważam że to naturalne.

Zgadzam się w 100% z FreEp'em. Żółwie połykaja drobny żwir w celu ułątwienia rozcierania pokarmu w żołądku, a po pewnym czasi wydalaja go i połykaja kolejne porcje. To całkowicie naturalne. Wyobrażasz sobie, że w naturze żółwie maja środowisko pozbawione żwirku? Bo ja nie. A jesli chodzi o post JoShi'ego(ej) to: "Prawdopodobnie niedobor wapnia jest przyczyna ich apetytu na piasek" jest nieprawdą!!! piasek, żwir to kwarc, a nie związki wapnia, a nawet jeśli to wątpie, że żółw jadłby grys wapienny w celu uzupełnienia braku tego minerału.
    pozdro
    domel

Uprawnienia umieszczania postów