-
Re: Zolw Stepowy, tańsze podłoże...
Nie wiem jak to jest. Ale ja rzeczywiście mam u żółwi piasek (czasem mieszanka piasku z ziemią) i darń. Natomiast pokarm podaję w sposób taki, aby podłoże nie mieszało się z pokarmem. Pokarm podaję w podłużnej(teraz musi się przy niej zmieścić 8 żółwi) płytkiej, szklanej miseczce, która stoi przy jednym z brzegów terrarium. Aby się do niej dostać żółwie pokonują odcinek kompletnie pozbawiony podłoża. Jest to po prostu szyba leżąca na piasku, z której regularnie obsypuję pozostawiony piasek. Zanim żółwie dojdą do pokarmu podłoże z łapek opada na tę szybę i w zasadzie w pokarmie nie ma lub prawie nie ma drobin piasku (żółwie oczywiście wchodzą do miseczki w całości). Również stosowane w różnych okresach roku spryskiwanie terrarium nigdy nie przeprowadzam w czasie gdy w terrarium jest pokarm, gdyż mokre podłoże łatwo przyczepia się do łap, a potem ląduje w pokarmie.
Nie wiem czy żółwie jedzą piasek przez przypadek w trakcie spożywania pokarmu czy pożerają go niezależnie od jedzenia "zielonki". U siebie nie zaobserwowałem nigdy aby jadły same piasek, ale to nie znaczy, że poszczególne osobniki mogą to robić. Nie wiem. Może ktoś zaobserwował u siebie jak żółwie wcinaja piasek ? Jeżeli jest możliwość wyboru może więc bezpieczniej stosować podłoża mniej niebespieczne.
Uprawnienia umieszczania postów