Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zolw Stepowy, tańsze podłoże...

Re: Zolw Stepowy, tańsze podłoże...

Witam
    Moje żółwie stepowe jedzą piasek :-/
    W terrarium nie stosuję piasku jako podłoża,ale kiedyś w czasie wakacji,kiedy je wypuszczałem na świerze powietrze to za każdym razem chodziły tak gdzie był piasek.Jakby przyciągał je magnes,a kiedy doszły do celu chciały jeść ten piasek.W terrarium nieraz widzę jak(tylko jeden) żółw je korę(którą stosuję jako podłożę).Dziwne,że nieraz woli jeść ją niż to co ma w misce.
    Pozdrawiam

penutka
    Guest

Błagam wszystkich, nie dawajcie żółwiom stepowym piasku do terrarium. Mój żółw, zdrowy i silny samiec miał takie podłoże przez kilka lat, zgodnie z radami w różnych książkach. Kilka razy widziałam, jak je zjada, nie z głodu, bo jedzenia zawsze miał dużo, ale po prostu miał takie upodobanie. Po kilku latach zaczął być coraz słabszy, nie chciał jeść i słabo chodził, zauważyłam z przerażeniem, że wypada mu odbytnica. Potem została z niego sama skorupa i kości. Na szczęście po kilku miesiącach natrafiłam na panią doktor, która go wyleczyła i teraz wraca do zdrowia. Wydaje mi się, że przyczyną tej choroby było to zjadanie piasku, bo raczej nic innego nie wchodziło w grę. Teraz ma w terrarium korę i trociny, ale chyba teraz, na wiosnę zamienię to na darń, zgodnie z radami p. dr Zajączkowskiego, niech tylko wyrośnie mi trawa na działce. Pozdrawiam

A co jest najlepszym podłożem dla tych żólwi?

A jak si pra|y ziemie ile czasu i w jakiej temperatu|e?

dr Robert
    Guest

W tej chwili w Niemczech zwykle proponuje się jako podłoże u żółwi świeżą ziemię ogrodową - ale tylko typu humusowego ! Ziemi tej nie należy prażyć !!! Jako zaleta podaje się to, że w swoim składzie ma ona mikroorganizmy mające pozytywny wpływ na układ pokarmowy żółwi !!! A prażenie te mikroorganizmy zabija ! A więc dopuszcza się jedzenie podłoża przez żółwie ! Jako drugie nieco gorsze podłoże podaje się podłoże z włókien kokosowych.
    Nie należy stosować: piasku, trocin, piasku dla kotów, żwiru, ziemi kwiatowej.
    Informacje na ten temat znalazłem na:
    http://www.schroete.de/arten/thh/haltung_ls.shtml

Ale spotykałem się z takimi zaleceniami także w innych publikacjach.

Moj ma piasek+torf+kore w stosunkach objetosciowych 1:1:2 i jest mu chyba dobrze, wazne jest by mial odpowiednia glebokosc by sie zakopac, moj ma dlugosc ok. 12cm i warstwe podloza ok 15cm.
    pozdrawiam
    domel

Udało mi sie dostac tylko "podłoże do paproci wzbogacane biohumusem". Myślicie że się nada?? Czy lepiej nie ryzykować?
    pzdr

Uprawnienia umieszczania postów