Szymek,tu nie potrzeba fachowca.
Białko to jedno,a wapń i fosfor drugie.Oba (3) składniki niezbędne.
Skorupa jaja zawiera praktycznie sam wapń i jest dobrym jego źródłem (po gotowaniu lub parzeniu,aby zabić ew. bakterie salmonelli).Ze składników mineralnych wapń jest dla żółwia najważniejszy. Odpowiednią ilość fosforu dostarczy mu urozmaicona dieta r o ś l i n n a. Żółw stepowy jest roślinożerny i białko zwierzęce (np.jajko gotowane) stanowi niewielki udział jego pokarmu.Ryby raczej nie polecałbym (część ryb-słodkowodne-powoduje niedobory witaminy B1).Doskonałym źródłem białka jest lucerna (młoda,przed kwitnieniem) i mniszek.Zamiast witaminy A doskonale działa (i nie jest toksyczny) beta-karoten z marchwii ("starej").Żółw potrzebuje też włókna,które znajdzie w roślinach.
powodzenia