Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Żółw stepowy nie chce jeść pokarmu dla żółwi (granulatu)!!

Re: Żółw stepowy nie chce jeść pokarmu dla żółwi (granulatu)!!

Witam
    Wyłączenie lampki(ogrzewania) to nie wszystko...niestety nie zawsze są odpowiednie warunki do zimowania żółwi i dlatego,wtedy lepiej cały czas "podtrzymywać" ich aktywność.
    Pozdrawiam

Sylwia S
    Guest

Oczywiscie, ze wylaczenie lampki to nie wszystko. Nie chce byc cyniczna, ale kiedy brak warunkow nie powinno sie kupowac zwierzat. Zimowanie nie tylko sluzy przetrwaniu zwierzat w okresie braku pozywienia. Jest rowniez naturalnym sposobem regeneracji organizmu. Dowodem na to jest fakt, ze samice, ktore nie przesypiaja zimy prawie nigdy sie nie rozmnazaja. Oczywiscie nie powinno zimowac sie zwierzat chorych lub slabych. Ja sama moje malenstwa urodzone we wrzesniu 2002 zostawilam w terrarium, gdyz mialam watpliwosci czy sa wystarczajaco silne by przetrwac zime. Letarg zawsze budzi niepokoj i watpliwosci, jest jednak konieczny. O ile pamietam, w opisie stepowego jest dosc dobrze opisane, jak wprowadzic zwierze w zimowy sen. Mysle, ze warto sprobowac.
    Pozdrawiam Sylwia

sorka sylwio ale nid\gdzie na\ie ma powiedziane ze hibernacja jest konieczna dla zółwi!!!
    skoro nie chce ktoś rozmnażać swojego pupila i nie czuje sie na siłach do hibernacji zwierzaka to lepiej dla zwierzaka jest zeby niezapadał w sen zimowy!!!

Sylwia S
    Guest

Czesc
    Hibernacja to odwieczny cykl natury. Tak to wymyslila Matka Natura. Oczywiscie ja tez nalezy poprawiac. Wlasnie dlatego w niewoli nie istnieje selekcja naturalna. Zwierzeta ktore w naturze umarlyby, my dzieki naszej wiedzy, pasji i zaangazowaniu dajemy druga szanse. Jakie jednak prawo mamy zmieniac kompletnie to co przez tysiace lat stanowi naturalny cykl biologiczny? Caly czas podkresla sie , ze zwierzeta w niewoli czuja sie dobrze tylko wtedy, gdy ta przyblizona jest do naturalnych warunkow zycia. Letarg jest jego czescia. Jesli mamy watpliwosci , czy podolamy przgotowac zwierzeta do dlugiej hibernacji mozemy przeprowadzic ta skrocona. Pozwoli ona zregenerowac sily, oczyscic organizm i zredukowac zapasy tluszczu.
    Jesli zas chodzi o rozmnazanie. zdrowa samica nawet bez stalego partnera bedzie skladala regularnie jajka - oczywiscie nie zaplodnione- ale zabobiegnie to komplikacja zwiazanym z ich zatrzymaniem.
    To taka moja refleksja. Oczywiscie nie wszyscy moga sie z nia zgadzac
    Pozdrowienia Sylwia

Uprawnienia umieszczania postów