Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: w jaki sposob przewiezd zoltouchego z niemiec do polski??

Re: w jaki sposob przewiezd ... - niestety to prawda:-(

hehe;-)
    tak - właśnie to przetestowałem;-)
    niezła komedia - jakoś mam fajne szczęście do urzędasów, przy rejestracji to miałem dopiero klocki;-)
    włączony w rejestrację był starosta oczywiście, ale i wojewódzki konserwator przyrody i pisemna opinia z Ministerstwa Środowiska była potrzebna;-)
    Do tego chcieli ode mnie długość pytonów i zaświadczenie od powiatowego lekarza weterynarii że mam odpowiednie miejsce do trzymania tych zwierząt;-)
    Poza tym nie znali kilku zwierząt z listy CITES - nie mieli ich na żadnej liście i najpierw stwierdzili że skoro ich nie ma to nie muszę ich rejestrować;-)

Ale ja się uparłem - jako załącznik dałem im jakieś 300 stron A4 - wydrukowałem ustawę o ochronie środowiska, ustawę o zmianie ustawy o ochronie środowiska, rozporządzenie w sprawie CITES, pełny tekst konwencji CITES i załączniki oraz pełną systematykę rodziny boidae;-)
    Jak Pani w Urzędzie zobaczyła to na biurku to się prawie rozpłakała;-)

Ale załatwiłem wszystko - muszę to kiedyś opisać;-)

Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Re: w jaki sposob przewiezd ..gratuluję

No to gratuluję. Zachęcam do opisania tej "drogi przez mękę" (może na swojej stronie) bo ludzie często o te sprawy pytają (CITES, rejestracja, przewóz), a nie ma nic lepszego niż praktyczne doświadczenia.

Re: w jaki sposob przewiezd ..gratuluję

właśnie myślałem o tym - na pewno opiszę, bo to się powinno przydać.
    A tak ciężkiego przypadku rejestracji to jeszcze chyba nie było - więc mam nadzieję że w tym temacie pomogę;-)

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów