-
Re: Moja Agatka.
No bardzo mi się spodobałaś Aleksandro ;-) Po tym co napisałas zauważam, że mój te z ma coś ze stawami. Gdy idzie to nie podnosi skorupy do góry tylko ją wlecze po podłożu. Jak mu pomóc z tymi stawami? I wogóle jak Ty leczyłaś Swojego chorego na krzywicę i brak witaminy A? Jakie i ile witamin mu podawałaś? Wiem, że ide na łatwiznę pytając Cię o to, ale chcę mu jaknajlepiej pomóc, a weterynarz u mnie podejrzewam nie będzie za dużo wiedział (mimo to i tak go odwiedzę). Swoje informacje na temat żółwi czerpię głównie z sieci, opisy innych hodowców itd. Nie znalazłem odpowiedniej książki na ten temat wszystkie jakie miałem traktowały pobieżnie temat. Jeśli możesz prześlij mi jakies artykuły na temat stepowych teraz szczególnie interesuje mnie temat leczenia krzywicy u nich.
pozdrawiam
domel
p.s. jesli jestes gdzieś na stałym łączu to może wskocz na czat (piszę to bo widzę, że szybko odpisałaś na mój post)
-
Przyłączam się do prośby Domela, bo jeden z moich żółwi stepowych też nie podnosi skorupy do góry, tylko ją wlecze. Byłam u weterynarza, ale w naszym mieście nie ma specjalisty od gadów, pani doktor, chociaż bardzo chciała, nie wiedziała, jak mu pomóc, tylko obcięła mu dziób. A skorupę, jak wlókł, tak wlecze. Więc może napisz tu na forum, jakie leki mam zastosować. Bardzo Cię proszę, bo mi bardzo żal gada.
-
Dzięki za te wszystkie uwagi,niektóre wezme sobie do seca lecz....Moja Agatka niema żadnej wady pancerza,jak chodzi to podnosi do góry pancerz,a do weterynarza chodze z nią na zastrzyki z witaminkami i na kontrole.Lekarz mówi że jest w bardzo dobrej kondycji i zapewniam że ma na 100% 11 lat.Co do dzioba to dostaje witaminki wzmacniające rogówke i szykuje się do spiłowania.Pozdrawiam.
-
Ałłłłłłłła - ale zabolało...........
Ze zdjęcia wnioskuję trochę inaczej niż szanowny/a kolega/koleżanka lekarz. Ale nie podejmuję dyskusji. Nie widzę pacjenta: Powtarzam "wirtualną" diagnozę.
1. coniunctivitis chronica (zap. spojówek)
2. przerośnięty dziób - nie bardzo wiem po co witaminy "dla wzmocnienia rogu" przy korekcji poprzez spiłowanie nie ma niebezpieczeństwa niekontrolowanych pęknięć. Chyba, że jest kruchy - co potwierdziło by problemy z wit A.
A pancerz jest NA Prawdę wyraźnie zniekształcony!!!!!! Czy to krzywica czy niedobór wit A = sprawa otwarta - potwierdzeniem może być zbadanie poziomu Ca i P w surowicy krwi.
W przypadku żółwi niestety nie można określić wieku na 100% - nie jest prawdą, że liczba przyrostów łusek odpowiada wiekowi gada. Pierwsze (urodzeniuwe) najczęściej się złuszczają a kolejne mogą przyrastać z różną częstotliwością czasem 2-3 przyrosty w roku czasem 0. To zależy od warunków utrzymania, żywienia, zimowania itp
W załączniku co prawda ż. grecki ale za to zdrowy
-
Dzięki za diagnoze,ale co do wieku powtarzam że ma 11 lat na 100% ponieważ mam ją prawie od urodzenia tz. od chodowcy w Warszawie.Oczywiście mógł mnie oszukać ale po co?Nawet jeśli to zrobił to tolerancja błedu wacha się w granicach 2 lat,choć osobiście w to wątpie.Po tych wszystkich postach,za które dziękuje,idę z Agatką na kontrole do weterynarza-oczywiście innego niż ten ostatni.Napewno niedługo się odezwe.
Pa.
-
Na pewno wazna jest temperatura. Tez mam zolwia z krzywica i zwyrodnieniem stawow tylnych nog. Pol roku po zamieszkaniu w terrarium zaczal podnosic sie na tylnych nogach. Urozmaicona dieta, witaminy i preparaty z mikroelementami dla gadow. temperatura powyzej 30 stopni...
Asia
-
Na pewno wazna jest temperatura. Tez mam zolwia z krzywica i zwyrodnieniem stawow tylnych nog. Pol roku po zamieszkaniu w terrarium zaczal podnosic sie na tylnych nogach. Urozmaicona dieta, witaminy i preparaty z mikroelementami dla gadow. temperatura powyzej 30 stopni. Teraz juz dobrze chodzi choc gory i doliny mu zostaly. Wogole mam wrazenie, ze nie rosnie. ma ok 25 lat.
Asia
Uprawnienia umieszczania postów