-
Re: POMOCYYY!!!!!
Ja proponuję do tego spiłować na prosto czubek igły, aby przypadkiem nie było nowego problemu.
Pozdrawiam.
-
Jeśli oczy są zapuchnięte o wytworzyła się na nich taka pwłoka to jest to brak witaminy A (A+D3) - podawaj witaminę A, w ten sposób:
- zakup w aptece listek wit. A (A=D3) + strzykwkę 2ml + igłe 0,7mm
- z kulki-pastylki 2-3 sztuki wyciągnij sztrzykawką z igłą oleistą zawartość
- ściągnij igłę i wstrzyknij zawartość do pyska żółwia
Jeśli oczy nie są zapuchnięte, nie wytworzyła sie błonka tylko sa zwyczjnie zamkniete to jest to infekcja bakteryjna (mozliwe, że
spowodowana przez zranienie się o coś ostrego) musisz kupić antybiotyk i smarować oczy. jutro podam Ci jego nazwę (antybiotyku)
pozdrawiam i życze powrotu do zdrowia
Domel
-
Re: narazie jakoś idzie
Już otwiera oczy, codzienne smarowanie witaminą mu pomogło, błona dalej jest ale powoli ustępuje, mam tylko taki problem hoduję 2 żółwie razem jeden zdrowy je gammarusa a temu co jest, narazie, chory muszęgo gnieść i domieszać do mięsa, innego pokarmu nieprzyjmuje, pomóżcie.
-
Często tak jst, że jeden z chodowanych czerwonolicych rosnie wyrażnie wolniej niż drugi. Tym się nie musisz chyba przejmować. co do ich diety to u mnie czerwonolice przez jakiś czasjadły tylko mięso wołowe. nic innego nie chciały. Potem zaczęły jeść ryby, dzdzownice, ślimaki, ser biały (ale ten strasznie zanieczyszcza wode!!!). Zieleniny nie chwyciły ani razu. Jesli chcesz podac im cos brudzącego możesz (ja tak robiłem) przenieść je do miski z wodą (musi być odpowiednio dużo wody bo na sucho żółw czerwonolicy nie połnknie karmy - jedynie w wodzie, chyba nie ma jakiś mięśnie albo cos takiego az tak sie nie znam)
Bardzo się cieszę że Twoj żółw zdrowieje. Ta abłonka zniknie mu całkowicie i bedzie w porzadku.
Aha i moich rad nie bierz tak na 1000% pewne. To co Ci opisuję to tylko moje doświadczenia z czerwonolicymi (u mnie to pomogło więc myśle, że z duzym prawdopodobieństwem robiłem dobrze)
Pozdrawiam
domel
-
Teraz już kompletnie niema błony i oba zażerają (co dziwne u tego co był chory) gammarusa i sie pluskają aż miło popatezeć
-
No to gratuluję. Bardzo się cieszę, ja gdy wyleczyłem moje też się strasznie cieszyłem więc wyobrażam sobie Twoją radość.
Pozdrawiam
domel
Uprawnienia umieszczania postów