-
Re: jak zajac sie zolwiem na zime (bez zimowania)
co dop zimowania oto framgent mojego tekstu :-)
"Jak już wcześniej napisałem, jeśli ktoś chce rozmnożyć żółwie powinien je przezimować. Jednak do zimowania należy przeznaczać wyłącznie silne, zdrowe osobniki gdyż zwierzę słabe lub chore może się nie przebudzić. Małych żółwi nie zimujemy w ogóle. Decyzja o zimowaniu nie może zapaść z dnia na dzień. Żółwia już na kilka tygodni przed trzeba odpowiednio przygotować. Należy stopniowo obniżać temperaturę w terrarium, w tym czasie żółw nie powinien jeść ani pić. Po dojściu do 10-15°C przenosimy żółwia do miejsca jego zimowania, może to być np. skrzynka lub pudło. Warstwa torfu powinna wynosić około 40 cm. Raz na jakiś czas miejsce te należy spryskać wodą, aby ziemia była wilgotna. Stan żółwia musimy kontrolować. Żółwie można zimować od 1 do 7 miesięcy, ale myślę, że okres około 2 miesięcy w zupełności wystarczy, aby żółwie były w stanie się rozmnażać. Żółwia budzimy i jak na początku obniżaliśmy temperaturę tak teraz stopniowo podwyższamy. Po paru tygodniach żółw powinien zacząć przyjmować pokarm. Żółwia codziennie kąpiemy. "
Uprawnienia umieszczania postów