Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: "Kamień grzewczy" po raz kolejny.

Simon84
    Guest

Re: "Kamień grzewczy" po raz kolejny.

Też mi sie tak wydawało, bo przecież jeżeli ta grzałka by miała "luzy" to tak jakby ją podłączyć na "swiżym powietrzu".
    A tak na marginesie to większość ciał stalych jest lepszymi przewodnikami ciepła niż gazy.

Arrow dlaczego sadzisz, ze nieoblepiona grzłka pęknie? Mi się wydaje że wlasnie dlatego, bo ciepło jest słabo odprowadzane.

Ps. Dzięki Robercie za poparcie bo już wątpiłem w moje logiczne myślenie!!
    Pozdro!!

moj kumpel zalal 10W gipsem i mu rozsadzilo grzalka pekla gips sie rozlecial na kawalki i dolna szyba w terra tez sie zbila! mi z 5W narazie sie nic nie dzieje ale ja calalem atlasem wiec to mocniejsze moze dlatego

elcamino
    Guest

Witaj!!
    Pozwól że powiem Ci jak ja bym się do tego zabrał, przedewszystkim trzeba znaleźć dobry kamień, przewodnictwo cieplne kamienia typu granit jest ok, zresztą chodzi tu bardziej o pojemnośc termiczną, nie wiem co hodujesz ale zwirzaki lubią się wygrzewać na ciepłych kamykach, to chyba wie każdy, gips jako taki jest raczej kiepski bo nie będzie dobrze ani przewodził ani oddawał ciepła, mogą być miejsca przegrzane jak również i nie dogrzane. Sądzę że otwór na grzałkę powinien mieć promień (zaznaczam promień a nie średnicę) o 5mm większą od promienia gzałki, natomiast do zalania polecałbym raczej SILIKON AKWARIOWY - dostępny przawie każdym sklepie zoologicznym, jest wytrzymały i elastyczny a pozatym znakomicie przewodzi ciepło i nie ma obaw że na skutek róznej termorozszeżalności dobranych materiałów kamnień nam pęknie. Poza tym silikon daje dodatkową gwarancję że jeżeli kiedyś kamień spadnie nam na podłogę to grzałka się nie uszkodzi. A jeżeli ktoś ma kasę i uważa że silikon źle ciepło przewodzi to proponują osadzić grzałkęna jednym konću na silikonie, wypełnić otwór masą termo przewodzącą - jak w komputerza na procesorze - do kupienia w dobrych*) sklepach komputerowych, i końcówkę znów zalać silikonem - tak wykonany kamyk będzie naprawdę full wypasiony.
    Pozdrawiam wszystkich.

Jesteś pewien, że silikon akwariowy "znakomicie przewodzi ciepło" - googlałem, ale nie znajduje tabeli ze współczynnikami przewodności cieplnej silikonu, ale tak "na czuja" powiedziałbym, że ma raczej słabą przewodność ( nie mylić z silikonami stosowanymi na procki pod radiator, gdyż one zawierają opiłki srebra lub inny dobrze przewodzący ciepło metal ).

W każdym razie, od ponad roku używam 3 grzałek zatopionych w betonie i wszystko jest OK. Moc grzałek od 7 do 13 W, każda owinięta drutem miedzianym, aby zwiększyć powierzchnie oddawania ciepła.

Pozdr.

R.

Uprawnienia umieszczania postów