-
Czy potrzebne oświetlenie gdy wąż jest zakopany?
Witam, mam 2 pytania
1. Mam L. T. Sinaloae i z tego co wiem należy zapewnić mu w dzień określona dawkę oświetlenia, ale tak się zastanawiam czy ma to jakiś sens gdy wąż jest przez cały dzień zakopany w podłożu?
Jeśli chodzi o temperature mogę ją zapewnić poprzez kable grzewcze więc nie ma problemu.
2. Jaka płeć dorasta do większych rozmiarów? Słyszałem że samice bywają większe, czy to prawda?
Pozdrawiam
-
Re: Czy potrzebne oświetlenie gdy wąż jest zakopany?
Witam,
1) Ponieważ Twój wąż jest zwierzęciem o aktywności zmierzchowej i nocnej nie potrzebna mu żarówka ani jakiekolwiek dodatkowe światło po za tym które wpada przez okno. Możesz ogrzewać kablem lub matą ale jak chcesz instalować je w środku w terrarium to musisz wykonac jakąś izolację aby wąż się nie opażył, np. ze szkła lub płytek ceramicznych.
2) W większości przypadków faktycznie samica dorasta większa ze względu na to, że musi ona znosić trudy "ciąży" i zniesienia jaj. Zaznaczam, że chodzi mi o węże, ale i od tej zasady zdażają się wyjątki.
Pozdrawiam,
Rafał
-
-
Samce są większe a rozmiary przedziału 100 - 120 cm
-
ja mysle ze kazdy potrzebuje odpowiednia ilosc swiatla jak i mroku. zabuzenia moga powodowac roznego rodzaju dolegliwosci. u ludzi np. niedobor swiatla powoduje depresje
pozdrawiam
-
Oczywiście ,ze oświetlenie jest potrzebne aby zachować dobowy rytm dzień/noc. Światło z okna nie wystarczy najwłaściwsze jest właśnie z żarówki -skoncentrowane.
A kabel nie jest właściwym źródłem ciepła dla węży żyjących na ziemi i pod gdyż jest to nie naturalne. Wąż zakopując sie szuka chłodniejszego ,wilgotniejszego miejsca niż na powierzchni a tymczasem dostaje ciepło od spodu co w naturze nie występuje pod ziemią. (wyjątkami są nagrzane kamienie,asfalt itp) większość węży nie "czuje" ciepła spodnią częścią ciała więc łatwo o przegrzanie i oparzenia.
Najlepszym źródłem światła i ciepła dla tego węża będzie żarówka lustrzanka o odpowiednio dobranej mocy.
Kable nadają się tylko dla typowo nadrzewnych węży no i np. do podgrzewania wody w basenie.
-
Lampropeltis nie potrzebują jakiegokolwiek dodatkowego oświetlenia. Światło naturalne wystarczy w zupełności w dodatku nie musi być intensywne. Kablami ogrzewa się te węże doskonale a NAJGORSZYM bo najbardziej awaryjnym rozwiązaniem jest żarówka. Ideałem jest właśnie ogrzewanie kablem + stworzenie wyspy ciepła za pomocą słabej żarówki. Jednak spokojnie wystarczy sam kabel rozłożony nierównomiernie. Nie da się poparzyć dobrze dobranym i dobrze położonym kablem grzejnym. Mam tak kilkadziesiąt sztuk i sprawdza się świetnie.
-
a mozesz mi powiedzieć jeszcze ile stopni powinno być na takiej wyspie ciepła?
-
No i jeszcze chciałem dodać że u mnie pod samą żarówka temp. dochodzi do 40 stopni, natomiast im dalej od żarówki wacha się od 30-25
Wiec czy nie za dużo stopni na wyspie ciepła mam?
-
Moim zdaniem jest to trochę za dużo , 32-33 pod promiennikiem wg. mnie to optimum.
Uprawnienia umieszczania postów