-
Re: Wzrok węża
toekega - owszem, ale zaraz po corallusach prawdopodobnie najbardziej rozwineły je dusiciele nadrzewne, głównie corallusy i morelie.. (tudzież chondreopython`y)
-
Lucky obecna systemaryka oddziela rodziny Crotalidae i Viperidae. Crotalidae nie są juz podrodziną żmijowatych. I to właśnie jamki policzkowe i środowisko sprawiły rozdział. To gwoli wyjaśnienia
-
Dobry wzrok mają węże świerszczożerne (śwerszczożer, świerszczojad), bo polują na fruwająco-skaczące owady i muszą namierzyć je wzrokiem (tak szybkiej zdobyczy nie da się namierzyć węchem).
A codo wzroku innych, to zauważyłem, że moje guttatusy też dobrze widzą (nie tylko wtedy, gdy zasłaniam im światło). Podąża też wzrokiem za myszą, jak mu macham [przed nosem (a nawet z odległości 40 cm).
Pozdrawiam!
Michał
-
Crotalidae od lat już kilku są podrodziną żmijowatych. O odbieraniu temperatury przez węże już jakiś czas temu pisałem na forum dość sporo, poszukajcie. Natomiast co do wzroku, to słaby maja dusiciele, żmije, zupełnie pozbawione są Solecophidia, natomiast u większości Colubridae jest on dobrze rozwinięty, występują nawet czopki, które są jednakże przekształconymi pręcikami.
Uprawnienia umieszczania postów