-
Wątpliwości - E.bimaculata
Od wczoraj jestem właścicielem Elaphe bimaculata ok.45-50 cm dł. (kupiony w Poznaniu w Iguanie) i z racji tego, że jest to mój pierwszy wąż sporo się o nim naczytałem w internecie i w ogóle przeglądałem sporo stron poświęconych wężom. Mam pewne wątpliwości, gdyż nie wszędzie napisane jest tak samo, przykładowo:
1. W FAQ tu napisane jest, żeby lepiej wąż zaaklimatyzował się w nowym miejscu ja jako jego opiekun nie powinien teraz za dużo przebywać przy terrarium i przyglądać mu się z bliska, z kolei na innej stronce w pewnym artykule wyczytałem, iż odwrotnie teraz wręcz wskazane jest żebym często siedział przy terra, żeby mój wężyk przyzwyczajał się do mojej osoby!?!
2. Ta sama sytuacja tutaj w FAQ-u napisane jest, że pierwszy posiłek po przeprowadzce powinno się podać wężowi po 2 tygodniach, a w tamtym artykule, że mogę to zrobić już po 5 dniach!?!
Są to zasadnicze różnice dlatego jestem trochę rozbity i nie chciałbym zrobić żle więc pytam bardziej doświadczonych hodowców. Z góry dziękuje wszystkim odpowiadającym
Uprawnienia umieszczania postów