Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Od urodzenia nie je

Od urodzenia nie je

Kupiłem jedną z takich zbożówek od znajomego prawie miesiac temu. do tej pory nie jadła, a podobno juz ja nakarmił. Nie moge sie z nim skontaktowac bo wyjechal na urlop. Czy po 2 wylince zacznie jesc ? Czy trzeba pchac na siłe ? Wąż jest aktywny, w dzien schowany a wieczorami np: teraz zwiedza terarrium. Próbowałem podawac chomiki, myszki. Lekko włosione .. niC !

Re: Od urodzenia nie je

a próbowałes zrobic dziure w głowie (martwej) i zamknac z węzem w małym pojemniku

Poszukaj. Było mnóstwo postów na temat nakłaniania zbożówek do jedzenia( Przeszukaj zwłaszcza Karli i Mordda)

Poszukaj też wszędzie, i nie odrzucaj żadnych pomysłow, nawet niesmacznych Ja jestem tak samo głupi jak byłem pod tym wzgledem, co zadziała na jedną nie pomoże innej. Znowu u mnie jedna nie je i znowu staję na głowie....na razie bez skutku. Testuj wszystko, powtarzaj i w koncu się uda. Tylko, że "lekko owłosione" są niewątpliwie o wiele za duże dla noworodka. Próbuj z mniejszymi porcjami. Nakarmić przymusowo warto dopiero, gdy widać wyraźnie, że wąż chudnie. Nie ma czasu granicznego, trzeba obserwować i próbować. W pierwszej kolejności posprawdzać warunki w terrarium, potem pokarm.

Moim zdaniem podajesz za duży pokarm, dla zbożówki po pierwszej wylince - powinny być mysie oseski.

P.

piotr - próbowałem karmić wszystkim, nawet ukradłem siostrze 1 dniowe chomiki ;] przed chwilą rozmroziłem noworodka i przekłułem mu łeb kilka razy - żółte coś wyciekło i rozsmarowałem mu na głowie. Wąż był wyraźnie zainteresowany, anawet próbował połknąć, niestety łapnoł za głowe i od razu puscił ;/ syf - moze do rana zje :] pozdrawiam i dzieki za rady

warto zaznaczyć, że mimo stawania na głowie pewien procent młodych zbozówek po prostu nie je i już, czasem zastartowanie poprzez karmienie z asystą, czy też całkowicie przymusowe pomoże, czasem nie i zwierzak jest spisany na straty (bo raczej nikt nie będzie go całe życie karmił przymusowo) - oczywiście nie radze Ci tego robić, przynajmniej narazie... miesiac to nie tak długo z kolei, powinna mieć jeszcze swoje zapasy od mamusi (-:

btw. przy całej swojej "łatwości" ten gatunek ma taką specyfikę, że świeżo klutych młodziaków się nie poleca i już,bo te maluszki właśnie lubią sprawiać problemy, a tobie się dziwie, ze kupiłeś takiego malucha nie widząc, jak je :P

Jesli na tkanke mozgowa zareagowal tak, jak opisales, to teraz nie popelnij bledu i nie podawaj myszy codziennie. Trzymaj sie schematu karmienia ( np co 4/5 dni) i nie podawaj czesciej.
    Sprobuj nastepnym razem zamknac mlodego z mysza w malym pudelku i odetnij dostep swiatla - sprawdzilo sie to u mnie niedawno i wiem, ze karmienie w ciemnosci dosc czesto pomaga.

Kamil napisze Ci co masz zrobic bo sam mialem taki problem ( mam troszeczke wieksza zbozowke :>)
    Na poczatq podales wezowi za duzy pokarm w tej chwili jakikolwiek mu podasz bedzie sie bal tego ruszyc u mnie tez tak bylo.
    W tym co teraz pisze nie robie sobie zartow!!
    Włóż mysiego noworodka do pudełka po ZARÓWCE!! a do niego swoja zbożówke, wczesniej zrob kilka małych dziurek w pudełeczku.
    Wężowi bedzie ciasno i ciagle ruszajacy sie noworodek to powody wystarczajace, ze waz nie bedzie mial wyjscia i jestem przekonany, ze na pewno zje noworodka.
    Najlepjej zostaw go na noc w pudeleczku rano wstaniesz i zobaczysz zgrubienie u weza, a myszy brak !
    Powodzenia

...jeszcze dodam, ze noworodek myszy najlepjej jak by byl 1-dniowy.

Uprawnienia umieszczania postów