Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: problem z tygrysim

Re: problem z tygrysim

Obywatelu - pytony tygrysie nie są aż tak łagodne jak to zwykło się mówić -
    proszę byś wypowiadał się w oparciu o doświadczenia a nie słuchy.
    To potężne zwierze zdolne udusić i zawsze trzeba mieć to na uwadze. Temperament spokojny z reguły ale to dzikie zwierze i słowo "bardzo łagodny jest nie odpowiednie".

Cornyy zwiększ wilgotność, zapewni wężowi możliwość kąpieli oraz kryjówki i czekaj. Po ustąpieniu zmętnienia wąż po 2 - 4 danich zacznie gubić wylinke i jeśli wszystko będzie ok, to wtedy go nakarm.

ehhh :)

mlody waz zawsze jest agresywny,wiec wiadomo o co chodzi,skrot myslowy.
    Krowa 4 metrowa raczej nikogo nie zaatakuje,a z tym pachnieniem kroliczkiem, no coz...jak ktos ma siano w glowie no to sie nim natrze (krolikiem)

no wiem,ale chodzi mi o to ze jest to jeden z lagodniejszych dusicieli i w porownaniu do innych mozna mu bardziej zaufac,bo to chyba jest bezdyskusyjne,prawda?
    A mowienie o wyjatkach ze "zdazaja sie kasliwe...", coz zawsze jest cos co nie podchodzi pod stereotyp i z tym nie da sie dyskutowac, a to o co mi chodzi to to ze generalnie sa one dosyc lagodne.
    Ale masz racje,za bardzo generalizowalem

ufać? ja nie ufam swoim wężom...
    atak mozę sie zdarzyć niezaleznie od gatunku, można zostac pokąsanym rpzez bojącą się zbozówkę (b. spokojny w końcu gatunek [z wyłączeniem młodych]), to czemu nie można zostac pokąsanym przez prawie tak samo spokojne pytony tygrysie? można, prawdopodobieństow jest tym większe, że wąż tej wielkości może zaatakować człowiek a z głodu... dlatego mówienie, że mimo braku doświadczenia można go kupić, mija się z celem - ten łagodny - na ogół - wąż mozę zaatakować bez wyraźnej przyczyny, a atak przy takich rozmiarach kończy się na ogół tragicznie...

w sytuacji gdy rzuci sie na Ciebie 4 lub 5 metrowy pyton bardziej od doświadczenia liczyc sie bedzie jakis ziomek do pomocy, flaszka alkoholu i w ostatecznosci jakis nożyk bo przy tak duzych wezach juz niema jaj

Jest kilka sposobów zmuszenia gada do zwolnienia uścisku - polanie węża gorącą wodą - odpuszcza odrazu , polanie pyska alkocholem w 90% działa , lub też wygięcie ogona do góry - wszystkie jednak te sposoby jak słusznie zauważył obcy na nic się zdadzą w przypadku obsługi w pojedynke węża mierzącego 4-5m lub więcej.
    O zaufaniu oczywiście nie ma mowy - to dzikie zwierzęta , które nigdy się nie oswajają - jedynie nie odczuwają stresu przy obsłudze człowieka ( a raczej stres ten jest zminimalizowany do stopnia w którym nie atakują) - ale z ufnością to nic wspólnego nie ma.

Dlatego jak pyton przekracza 3 metry tuz obok terrarium powinna stac flaszka spirytusu...

flaszka spirytusu powinna byc zawsze bez względu na pytona;p

cornyy
    Guest

dobra ale moze mi ktos pomoze a nie gadacie sobie ?:/ w sumie to juz wiem co i jak, ale waz dalej nie zzuca wylinki :/ niepokoi mnie ot juz :/

Uprawnienia umieszczania postów