Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: L.pyromelana

L.pyromelana

czy węże Lampropeltis pyromelana różnią się jakoś zasadniczo w chowie/hodowli od innych Lampek??? Który podgatunek szczególnie polecacie (nie ze względu na wygląd, bo to sam moge zdecydować ;P ) ????

Re: L.pyromelana

Racej bez zasadniczych różnic (utrzymanie w nieco niższej temperaturze)
    Który podgatunek najładniejszy to rzecz gustu

ale własnie mi nie chodzi o to który polecacie ze wzgędu na wygląd, tylko np. ze względu na łatwośc hodowli itp co do wyglądu mam swoje gusta, które mówią mi, że one wsyztskie są równie piękne :P

trudność hodowli... chyba jednakowa u wszystkich (-; bierz nominalny l.p.p

póki co jeszcze nie biore jestem na etapie wyboru, ale troche to potrwa, bo nie śpieszy mi się w gre wchodzą jeszcze L.mexicana, Eryxy, E.bimaculata i T.sirtalis parietalis )))

Eryxy sobie odpuść, ciężko je rozmnożyć, z dostepnością tez nie jest za słodko...

czy ja wiem... z dostaniem Eryxów myśle że nie miałbym problemów - dokładniej mam na myśli Gongylophis colubrinus, czyli by7łego Eryxa. A co do rozmnożenia, to przynajmniej są żyworodne

w tym roku pozbyłem się pary moich L.P. woodini, o mogę powiedzieć, że te węże są nieco kapryśne w jedzeniu (w porównaniu z innymi lampropetisami), z kolei L.p. knoblochi jadły nieco lepiej

Ja niedługo będę miał parkę L.p.pyromelana. Temperatura w granicach 25-28 stopni. Kapryszenie przy jedzeniu zależy od osobnika bardziej, niż od podgatunku. Dosyć skryte, lubią luźne podłoże, aby się zagrzebać.
    Gongylophis colubrinus mnoży się łatwo( u mnie już czwarty raz), jednak samice dojrzewają dopiero w 4-5 roku życia.

Pithuophis - nie chcia,ł byś pzobyć się na jesieni jakiejś pdorosniętej samicy i niespokrewnionego samca (-; ? jeśli tak, to jakie ceny, bo nie wiem,c zy będzie mnie stać...

Uprawnienia umieszczania postów