-
Podziemny boa tęczowy
Wie ktoś może dlaczego mój Epicrates cenchria czasami zakopuje się pod ziemią? Wydaje mi się że boa nie powinny tego robić. Dodam na wszelki wypadek iż jest to odmiana kolumbijska, w wieku około 2,5 roku.
-
Re: Podziemny boa tęczowy
w opisach ic nie pisze o tym że sie zakopuja więc może na taki kapryś jak węże królewskie że lubi sie chować
POZDRAWIAM
-
nie raz zwierzatka maja taki kaprys. moze ma za malo kryjowek a moze po prostu mu sie to podoba.
-
Zastanawiałem się czy nie jest to spowodowane np. złą temperaturą, wilgotnością lub cyklem oświetlenia?
-
Cześć,
Cenchrie dosyć często sie zakopują - to normlane u tego gatunku. Postaraj się umieścić w terra jakieś schowanko w miejscu gdzie najczęściej się zakopuje.
-
Brak kryjówek to powód. Jak pisałeś w innym topicy nie masz kryjówek dla niego stąd takie zachowanie. Zadbaj o niego lepiej :]
-
a moj wlansie sie zakopuje wlasnie pod swoja kryjowka....
-
Ponoc jest to czeste ze teczowe zakopuja sie ale moj nigdy sie nie zakopal :POstry2k napisał(a):
-
Zmniejsz wilgotność i nie bedzie sie chował pod ziemie.
-
Może masz za niską wilgotność ? Boa tęczowe czasami zakopują się przed wylinką, gdy wilgotność jest za niska. W ten sposób szukają miejsca, gdzie tej wilgotności jest najwięcej.
Jeśli nie, to może sprawa braku kryjówek ? Pamietaj, kryjówka w najcieplejszym, najzimniejszym miejscu i pomiędzy, a ideałem kryjówka typu rura przebiegająca po całej długości terra
Generalnie zamiast wieku węża lepiej podać warunki panujące w terrarium (temp., wilgotnosc itp).
Uprawnienia umieszczania postów