-
Re: Anakonda zielona
Racja Pituophis - Witek sprzedał Anacondy.
Samice przeciętnie mierzą 4,5-5,5m i waża od 80-120kg.
Samce natomiast są maleńkie . 2-2,8m i masą koło 12-18kg - wiekszych nie spotkałem.
Charakter jak to u anacondy - paskudny. Poprostu są nerwowe , piekielnie szybkie przy ukąszeniach ( nie to co siatki czy tygrysy ) - tu dorównują morelii ametystowej ( morelia amethistina ). Temperament podobnie jak u Python Sebae nie zmienia się z wiekiem w 99% przypadków. Są agresywne i już.
Przy wielkich zbiornikach , z zachowaniem ostrożności da się je bezproblemowo obsługiwać. ( ale nie wolno przy dużych osobnikach robić tego samemu ).
Wymagają dużych solidnych terrariów i ogromnego basenu.
Witka terrarium, w których były trzymane było wykonnane z 22mm płyty osb.
Jak wielkie? nie wiem , nie mierzyłem - wystarczająco duże.
Dorosłe samice karmi się w hodowlach mrożonymi kozami , królikami, kurczakami.
Samce jadają króliki - jedzą znacznie mniej i mniejszy pokarm.
Cena za młode waha się od 800-1200zł.
Mało popularny ze względu na harakter oraz rozmiary.
-
To były anakondy zielone w 100%, na poczatku widzac napis z daleka myslałem ze sie pomylili i to pewnie zółte, ale podeszłem przyjrzałem sie i to dwie zielone.
-
ostatnio mieli tam też pytona siatkowego, miał chyba z 4 metry
-
Mozliwe ja u niego bylem przy okazji gieldy w Swietochlowicach. Co do tego czy to sa dwie samice to takie glosy chodzily juz wtedy Witek sam o tym mowil ze taka jest mozliwsoc choc oba weze byly zdecydowanie za male jak na swoj wiek. Jakie byly wymiary tego w czym jest trzymal ciezko mi powiedziec.
-
-
"Cena za młode waha się od 800-1200zł."
...w praktyce jednak można poczekać na okazję i za darmo od kogoś wziąć.
-
Cóż.... jestem najlepszy... ale widzę że ty mnie mnie powoli "doganiasz"... :P
-
Zgadze się Conqueror - potencjalnie na najbliższe 20 lat zapewnienie odpowiedniego lokum i wyżywienie to jednak problem przerastający wiekszość terrarystów nie tylko w Polsce. Stąd tak liczne są osobniki dorosłe na giełdach , ogłoszeniach - najczęściej problem dotyczy molurus bivittatus bo najpopularniejszy ale spotkać można również ( eunectes noteus {samice} , eunectes murinus {samice } , python sebae , python reticulatus ).
-
conqueror myslisz ze komus zaimponujesz tym ze cie ugryzla anakonda? bo jakos mnie to nie rusza a sie tym chwalisz.....
-
Uprawnienia umieszczania postów