-
Terra dla parki zbożówek starczy?
Czy terra 75 x 50 x 40 wystarczy dla dorosłej parki zbożówek (classic)
W opisie jest bodajrze 80 x 40 x 40. Ja potrzebuje zmniejszyć długość ale za to mogę zwiększyć szerokośc.
-
Re: Terra dla parki zbożówek starczy?
Przepraszam w opisie jest 80 x 50 x 40 czy moge skrócić 5 cm ługości jest to bardzo waż ne dla mnie bo inczej nie zmieszcze
-
hehe te 5cm.....
wystarczy :P
-
Wiesz w opisie pisze, że tyle potrzeba, ale pomyśl jak bedą sie czuły tam dwa węże o długości 150 cm. ? Według mnie terra dla dwóch osobników dorosłych stanowczo zamałe radziłbym pomysleć o cyzmś większym
-
Niestet nie moge już zwiększyć bo amm wszystko tak rozrysowane że inaczej mi nie pasuje.:/
-
Aaa jeszcze jedno dziwna ta sprawa z wymiarami bo np w książce pisze : "... w terrarium o wymiarach 70 x 40 x 70 można bez problemu trzymać parę węży zbożowych..."
-
Tak bo tam jest wysokość 70 i przy pułkach i obrym zagospodarowaniu wysokości mozna :-) A trzymanie parki węzy w jednym terra to bardzo kiepski pomysł , jeżeli chcesz je trzy,ać od małego jest ryzyko przedwczesnej ciązy ... później jak już bea dojrzałe samica po jednym zniesieniu będzie molestowana przez samca i tak przez cały rok , czasami mozna nawet dostac 3 zniesienia od samicy co niesłuży zbyt dobrze jej ... polecam trzymanie osobno 2 płci. Gorąco odradzam :-)
-
Jak będziesz miał tę parę i popatrzysz na nie w takim pojemniku, to zrozumiesz, że nie można... Przyjmij na wiarę, że się tam nie zmieszczą. Niezależnie od tego, co jest w książce. Znowu pojawia się post o dopasowywaniu węży do rozmiarów terrarium, choć powinno być odwrotnie. Może ktoś zamieści definicję pojęcia: MINIMALNE! Podane wymiary to na prawdę NAJMNIEJSZE, na jakie można sobie pozwolić, przyzwoitość wymaga stosowania znacznie większych. Jak się nie da zmieścić stosownego terrarium to niestety nie da się zmieścić węży....nigdzie nie jest napisane, że musi je mieć każdy i w każdej dziurze jaką ma do dyspozycji.
-
Ok a jak bedą osobno każde w terra 75 x 50 x 40 to moge je łaczyć do takiego jednego na czas kopulacji??
-
Według mnie nawet dla jednego osobnika małe te terra :]
Minimalne wymiary terra :
erokość: 3/4 całkowitej długości ciała
Głębokość: 1/3 całkowitej długości ciała
Wysokość:
gatunki nadrzewne: równe długości węża
gatunki naziemne: 1/2 długości węża.
Teraz sobie wszystko policz i bedziesz wiedział jkaie jest te prawidłowe i niezbędne minimum Jeśłi nie masz miesca na terra to zdecyduj sie na mniejszego węża albo wogóle zreygnuj z węży
Ze stronki www.snakes.pl
Uprawnienia umieszczania postów