mowisz powaznie??
mowisz powaznie??
Mówi poważnie ... Zacznij karmić go czesciej i więcej :-) Mój 70cm boa potrafił na tydzień pochłonąć nawet 8-10 średnich mysz :-) Ale to miał takie biby jak miałem nadmiar podrostków :]
Azzurreeuss u nas nie ma problemów z jedzeniem , nie ?
a przy 70 cm ile Twoj ma? czyli faktycznie juz moja samica nie osiagnie takiego nominalnego wzrostu jak powinna?
caryc teraz nie wiem ile ma bo musiałem go sprzedać ale rósł średnio 5-6 cm na miesiąc :-)
no nie ma...nie ma apetyt dopisuje...ostatnio chciała zapolować na mnie;] ale szyba mnie obronila )Goblin napisał(a):
> Azzurreeuss u nas nie ma problemów z jedzeniem , nie ?
"...Mówi poważnie ... Zacznij karmić go czesciej i więcej :-) Mój 70cm boa potrafił na tydzień pochłonąć nawet 8-10 średnich mysz :-) Ale to miał takie biby jak miałem nadmiar podrostków :] ..."
Goblin, a teraz mi powiedz czy w naturze taki boasek też je 10 średnich myszy na tydzien ? Chyba nie... z tego co mi wiadomo...
Tutaj nie chodzi o to zeby go jak najbardziej skarmic i zeby byl jak najwiekszy (co łatwo zauważyć na tym forum, iż rozmiary wam imponują) , bo wiadomo, że "...Jest to wąż o dużym apetycie i często w warunkach hodowli popada w otyłość, która ujemnie wpływa na jego kondycję...." (cytat z opisu gat.)
Ehhh przecież pisze "Mój 70cm boa potrafił na tydzień pochłonąć nawet 8-10 średnich mysz :-) Ale to miał takie biby jak miałem nadmiar podrostków :] ..."
że potrafił co nie znaczy ze tak go karmiłem ... a teraz ja mam pytanie do ciebie jak ma sie wolność do terra ? Tak dla wiadomości raczej na wolności Boa niewidzi białej myszy czy też kurczaka brojlera :-)
Ja karmie zawsze swoje boaski gdy te się wypróżnią:P.Średnio rosły ok 5 cm na miesiąc.Jeden z moich boasków którego mam prawie od początku ma ok 160cm i 20 miesięcy.I według mnie jest OK.
nie ma co rozpaczac musze sie za niego zabrac
od dziiasj 3 myszy na tydzien i bedize chyba ok
pozneij zadziej i zobaczymy
dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
Goblin'ie, nie oznacza ze tak go karmiłeś cały czas, ale na jakiejś podstawie to stwierdzasz...
a co do tego, że terra nie ma co do wolności porownywać to wiadome, ale zamiast myszy je on inne gryzonie, rozmiarami do mszy podobne i nie sądze zeby jadł je tak "ostro" w ak dużych ilościach...
ps. caryc nie martw się o swojego gada, napewno nic mu nie będzie, a to że ma 60 cm a nie 1 m to nie znaczy, że Twój podopieczny jest jakiś gorszy od innych
ps. ten wąż ma możliwości i może naprawde dużo jeść, ale czy to chodzi o to żeby on był naj... żeby chwalić się jego rozmiarami np "... a moj ma 12 miesiecy tylko i juz 130 cm!! ..." ? chyba nie ... przynajmniej nie wg mnie...
Pozdrawiam :-)