-
Re: Co za akcja :))
ta samica byla dopuszczana dwa razy, planuje to zrobic w 2006 i 07, w miedzy czasie podrasna mi ze dwie samice, ktore mam zamiar dokupic i bedzie dobrze.
Co do dopuszczania, to nie takie proste,bo to wszystkozalezy od tego w jakiej formie jest samica: tak jest wielka i spasiona (ale bez przesady) i wyglada na weza w dobrej formie.
Co do karmienia; jako ze niedawno (3mce temu), zlozyla jajca to po zakupie (jakies 3 tyg temu), ostro ja karmie, dostaje szczursona co 6-7 dni i tak bedzie do wrzesnia, potem jej poluzuje i wroce do normy, czyli raz na 10-14 dni papu.
Oprocz tego caly czas dostaje u mnie suplementacje z witamin i soli mineralnych, ktore wstrzykuje w papu,wiec nie bedzie odwapnienia.
-
Proces składania jaj jest bardzo skomplikowany - doświadczalnie stwierdzono iż samica nie jest w stanie zrekonstruować rok rocznie zasobów wapnia w organiźmie ( i nie tylko wapnia )- dlatego gdy dopuszczone są za czesto to mimo wszelakich diet obfitujących w witaminy i ogromną ilość gryzoni - jakość i liczebność miotu spada.
Co drugi sezon dopuszczanie - pozwoli zmaksymalizować ilość jak i jakość - bez szkody dla zdrowia węża - które powinno być najważniejsze.
Kompletny pokarm - szczury, swinki morskie , króliki jest najlepiej zbilansowany - uważaj byś nie doprowadził do witaminozy bo w efekcie jej zaszkodzisz.
Wielu hodowców eksploatuje samice ekstremalnie - licząc tylki zyski ze sprzedaży miotu - ale samica po kilku takich sezonach jest wykończona , a długość życia nie przekracza 10-12 lat, podczasz gdy zdrowe osobniki nie eksploatowane nadmiernie dożywają 25 lat i wiecej.
Życze wielu sukcesów w hodowli i dużo rozwagi z procesem rozmnażania.
-
Z twojego opisu wywnioskować można iż , była rok rocznie dopuszczana 2 razy i ty planujesz także dopuścić ją 2 razy. W efekcie skladać jaka będzie 4 sezony z rzędu - osobiście sądzę iż to stanowczo za dużo. Zniszczysz jej organizm.
-
-
spoko,spoko,wszystko pod kontrola,do HIPERwitaminozy nie dopuszcze,bo uzywam tego nie od wczoraj i jest w porzadku
Co do eksploatacji: zamierzam ja dopuscic w 06 i 07 a potem odpoczynek i wczesniej wspomniane dwie samice ida w mlyn,ale to gleboka przyszlosc, na razie z tej chce dostac bachory.
-
"Ja zamierzam ja dopiero zaatakowac na przyszly sezon" tfu!
-
i tak by jej sie nie podobalo...jej aktualny partner ma dwa penisy a wlasciwie dwie polowki
-
No i nie wiadomo czy zazdroscic (2) czy współczuć (połówki).....
-
mordd to już zalezy od punktu widzenia :-)
wysyłałem do ciebie meila w sprawie hybryd jakiś czas temu :P mam pytania odnośnie ich :P:P Zadam je tu mozesz odpowiedzieć na meila ssj0@interia.pl
1.Kiedy powinny być młode ??
2.Ile jaj jest ?:]
4.Będziesz sprzedawac jakieś ??
4.jaka by była orientacyjna cena bo by mi sie przydały :P
-
lub siadania
Uprawnienia umieszczania postów