-
Re: Uwaga z Frontlinem
Mojego brata nie ma, ale mogę opisać sytuację trochę lepiej niż on, bo ja znalazłam węża w takim stanie, a on dotarł z pracy po jakimś czasie.
A więc, kiedy weszłam do pokoju zajrzałam do tzw. fauna boxu, gdzie przebywał wąż. Wyglądało to tragicznie - wąż leżał do "góry brzuchem", częściowo normalnie, w każdym razie był powykręcany we wszystkie strony, był bardzo suchy (wyglądał jak suszony wąż), miał rozdziawioną paszczę (sorki za słownictwo, ale ja zajmuję się końmi i na weżach się nie znam), dolną szczękę miał przesuniętą w bok i miał "pustynię" w pysku. Głowę miał także do góry "brzuchem". Miał drętwy ogonek, ale nie był jeszcze sztywny. Nie reagował na bodźce zewnętrzne. Wziełam tę "padlinę" w ręce i zrobiłam mu sztuczne oddychanie (wiem, że to brzmi śmiesznie, ale już kiedyś tak zrobiłam małemu legwanowi - temu, którego wzięliśmy umierającego ze sklepu - było na forum - i pomogło) i zaczął jakoś trochę oddychać, no to dałam mu łyżeczką wody do pyska, później go 5 razy wymyłam i znów pojenie. Pił jak oszalały, ale był wiotki jak sznurówka. Po jakiś 30 minutach się "odwiodczył", ale dalej otwierał pysk. No to go poiłam i poiłam, ładnie przełykał. W tym czasie mój brat wrócił, wąż już był dużo lepszy, ale jeszcze nie gryzł - jak to ma w zwyczaju (chociaż mnie już przechodziły takie obawy). Później mój brat zadzwonił do dr. Zajączkowskiego, a ten powiedział wetowi z Legnicy co ma robić. Kiedy wąż dotarł do lecznicy nic mu nie podano, bo już było dobrze. Teraz siedzi w fauna boxie i ma się dobrze, ale jest mocno wystraszony. Nie wiem, czy wszystkie moje zabiegi były prawidłowe, nie jestem pewna, czy wąż już wogóle nie oddychał, ale nie miał skurczu mięśni międzyżebrowych, więc oddychanie usta-paszcza zrobiłam odruchowo. Co do wody i mycia zwierzaka, to teraz wiem, że zrobiłam dobrze. Proszę mnie nie krytykować, bo ja się na tym nie znam
.
Pozdrawiam 
Sylwia
p.s./ nie chce ktoś kupić szczeniaków rodowodowych owczarków niemieckich długowłosych ? (jks.belfegor@wp.pl)
Uprawnienia umieszczania postów