-
Re: wentylacja u morelii i corallusow
spokojnie możesz sie zabrać za viridisy ale tylko po wcześniejszym solidnym teoretycznym przygotowaniu (polecam książke Maxwella "The complete Chondro" niestety tylko w języku angielskim)
Dla młodego osobnika (do jednego roku) wystarczy coś na tym faunboxa, czyli plastikowego zbiornika z poziomymi gałęziami w środku... za wentylacje posłużą otworki wywiercone/wypalone w plastikowych ścianach a wilgotnośc utrzymasz przez podgrzewanie pojemnika z wodą (wielkość dobrana doświadczalnie)
Informacje wyciągnięte właśnie z tej książki Grega Maxwella :-)
Co do wentylacji w większych pojemnikach to wielu amerykańskich chodowców robi dwa otwory tylko na tylniej ścianie terrariów i im to w zupełności wystarcza
-
Cześć,
Dla młodych viridisków stanowczo polecam małe terraria przejściowe. Jeżeli w wakacje znajde troche czasu (generalnie spędzam je w pracy) napisze na swoje stronce tekścik na temat budowy terrariów dla nadrzewnych dusicieli.
-
Na SnakeDay widziałem młode C.caninus w zgrabnych słojach - foto.
W pierwszym roku życia niewielkie terra zapewniające STAŁĄ wysoką wilgotność będzie OK, nie zależnie od tego czy będzie to zaadoptowany pojemnik/transportówka, słój, małe terra itp.
Stabilny poziom wysokiej wilgotności to pewne wyzwanie które możesz osiągnąć poprzez kombinację: odpowiedniego podłoża (torf/mech), kilkurazowego spryskiwania (automat bądź ręcznie), wentylacji (możesz ją regulować poprzez zalepianie istniejących otworów jak wspomniał Obywatel), źródła parowania (podgrzeway basenik bądź fogger).
Generalnie niezbędne są wstępne kilkudniowe testy, bez udziału zwierzecia!
-
jedziesz czasem do Hamm na Terraristike?
-
Byłem w marcu br.
To spora wyprawa i aby sobie popatrzć to bez sensu, lepiej to połączyć z odbiorem zwierząt... a ja już odebrałem...
-
ja bede raczej jechal...i mam zamiar z czyms wrocic....
-
Gorąco polecam wizyte w na takiej giełdzie jak Hamm czy Snakes Day - dla terrarysty niezaponiane przeżycie Pierwszy raz byłem we wrześniu 2003 w Hamm i wróciłem ze swoją pierwszą cenchrią którą zakupiłem od bardzo sympatycznego Belga W tym roku też się pewnie wybiore na małe zakupki po całych wakacjach pracy.
-
spoko,ja jade tym razem sie rozejrzec...chociaz))
-
to moze bedzie okazja wypic piwo na miejscu?
-
Cześć "rogal83" mogę potwierdzić, że ostatnie dwa Corallusy (w tym czerwony i żółty) - coolariego, trafiły w dobre ręce mojego kolegi. Już są zagospodarowane, pięknie wygladają i jadły już kolejne posiłki.
A z drugiej strony, ja przyjmuję taką zasadę jak dany wąż Ci jest pisany to go zdobędziesz - nic na siłę!
Uprawnienia umieszczania postów