-
OSB poraz kolejny
W jaki sposób łączycie ze sobą płyty OSB w dużych terrariach, żeby się nie rozpadły? warstwa kleju? kołki? a może jeszcze coś innego?
Jaką grubość mają płyty w tych dużych terrariach? 18? 20? 22?
-
Re: OSB poraz kolejny
ja do swojego 160/70/70 daje płyty 15 najpierw sklejone a później skręcone
-
a ja najpier sklejaem 2 płyty... kładłem w jednym miejscu a później wkrętami do drewna jak już sylikon zaschnie troche .... najciężej jestr zroić żeby płyty sie nie rozpadły po klejeniu
-
ja w swoim terra 100/125/75 mam zbite wszystko gęsto gwoździami, a wewnątrz wszystkie narożniki uszczelnione silikonem. Terra 3ma się na tyle mocno, że mogę je spokojnie przenosić (oczywiście nie w pojedynkę ) i się nie rozpada. Do montażu wybrałem płytę 18 mm
pozdrawiam
-
Płyty najlepiej najpierw skręcić wkrętami, potem krawędzie uszczelinić sylikonem.
-
Robie tak jak pisze coolary, nie ma problemu a wkrety naprawde dobrze trzymaja, klejenie dodatkowe jest zbedne jedyne co to uszczelnic.
-
-
Przy większych terra. warto zastosować na dno płytę grubszą,sztywniejszą, ponad 18mm.,wkręty oksydowane lub nierdzewne oraz uszczelniacz SILIKON OBOJĘTNY.
Powodzenia.
-
a mam pytanko pod wkrety nawiercacie dziury (zeby osb nie pekalo) czy wkrecacie bezposrednio
-
po co na dno grubsza plyta??
moim zdaniem grubsze plyty powinny byc po bokach zwlaszcza jesli pozniej na terra chcemy polozyc np kolejne terra
Uprawnienia umieszczania postów