Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: OSB poraz kolejny

Mieszany widok

OSB poraz kolejny

W jaki sposób łączycie ze sobą płyty OSB w dużych terrariach, żeby się nie rozpadły? warstwa kleju? kołki? a może jeszcze coś innego?

Jaką grubość mają płyty w tych dużych terrariach? 18? 20? 22?

Ciapek_anolis
    Guest

Re: OSB poraz kolejny

ja do swojego 160/70/70 daje płyty 15 najpierw sklejone a później skręcone

a ja najpier sklejaem 2 płyty... kładłem w jednym miejscu a później wkrętami do drewna jak już sylikon zaschnie troche .... najciężej jestr zroić żeby płyty sie nie rozpadły po klejeniu

ja w swoim terra 100/125/75 mam zbite wszystko gęsto gwoździami, a wewnątrz wszystkie narożniki uszczelnione silikonem. Terra 3ma się na tyle mocno, że mogę je spokojnie przenosić (oczywiście nie w pojedynkę ) i się nie rozpada. Do montażu wybrałem płytę 18 mm

pozdrawiam

Płyty najlepiej najpierw skręcić wkrętami, potem krawędzie uszczelinić sylikonem.

Robie tak jak pisze coolary, nie ma problemu a wkrety naprawde dobrze trzymaja, klejenie dodatkowe jest zbedne jedyne co to uszczelnic.

DZIĘKUJĘ

ZIEMAS
    Guest

Przy większych terra. warto zastosować na dno płytę grubszą,sztywniejszą, ponad 18mm.,wkręty oksydowane lub nierdzewne oraz uszczelniacz SILIKON OBOJĘTNY.
    Powodzenia.

a mam pytanko pod wkrety nawiercacie dziury (zeby osb nie pekalo) czy wkrecacie bezposrednio

po co na dno grubsza plyta??
    moim zdaniem grubsze plyty powinny byc po bokach zwlaszcza jesli pozniej na terra chcemy polozyc np kolejne terra

Uprawnienia umieszczania postów