Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wysoka temperarura

Wysoka temperarura

Mam takie pytanie, nigdzie nie znalazłem info na ten temat. Chodzi o to, że temp w moich terrariach bez przerwy oscyluje w granicach 30 stopni, w dzień nawet do 32. Spryskiwanie nie obniża temperatury, raczej nie mam możliwości przestawienia terrariów, na razie kupienie coolera też muszę odłożyć. Czy taka temp nie wpłynie na zdrowie moich węży, bestie nie wchodzą do wody, są raczej mało aktywne, pokarm przyjmują bez problemów. Wydaje mi się, że w krótkim okresie czasu nie będzie to ryzykowne dla zdrowia węży, bo ryzyko przegrzania jest znikome, ale upały mają się zwiększyć, a poza tym nie wyobrażam sobie takiego stanu przez cały okres wakacji.
    dzięki za wszelkie rady i odpowiedzi

xav

Re: Wysoka temperarura

Jeśli punktowo masz taka temp to dobrze, lecz jeśli utrzymuje się w całym to radze zmniejszyć moc żąrówek albo wogóle je wyłączyć Przy obecnych upałąch dogrzewanie tera jest zbędne. Albo najlepiej zaopatrzyć się w termolegurator i ściemniacz do żarówke czy innego źródła ciepła

u mnie w terra o wymiarach 200\100\60 jest bez przerwy wylaczona zarowka a temp w terra wynosi 28st. a w nocy spada o kilka stopni otwieram tez okno i szybe w terra zeby sie przewietrzylo

Zrób wężowi "chłodnię". Bierzesz plastikowe pudełko takie, żeby wąż się cały zmieścił, wsadzasz tam mchu czy innego podloża i pod to podłoże trochę (nie za dużo, bo będzie się mijało z celem) pokruszonego lodu z zamrażalnika. Wycinasz otwór na wejście i wstawiasz do terra. Jak wężowi będzie za gorąco to się tam schowa. U mnie węże często moczą się w basenie jak im za gorąco, ale takie, które będą chciały się schować, mogą nie zechcieć leżećna widoku. Ewentualnie możesz zasłonić basen np kawałkiem kory.

Trzeba wężowi dać możłiwość schłodzenia się, jeśli nie będzie z niej korzystał, to widocznie nie jest mu aż tak potrzebne.

Odpowiedz na pytania:
    -czy to jest temp w kazdym miejscu terra czy tylko w okolicach lamp lub grzalek?
    -w nocy jest 30 stopni?
    -jakiej wielkosci terra i jakie ogrzewanie/oswietlenie(moc i rodzaj)?
    -ile stopni jest pod grzalkami/lampami?
    -jak kontrolujesz swiecenie i grzanie?

Odpowiedz to pomyslimuy

Ludzie, przecież nie jestem idiotą, jak jest za gorąco to wyłączam oświetlenie, chodzi o to, że taka temp utrzymuje się w całym terra z odchyłem +- 2 stopnie w różnych miejscach, a ja niczym nie ogrzewam terra, więc nie mam co zmniejszać i regulować. Tak, w nocy też jest 30 stopni. Dziś na przykład temp w dzień wynosi 27, ale tylko dlatego, że jest chłodniej niż wczoraj. Jak znowu będą takie upały, to podskoczy a ja nie będę miał na to wpływu. W każdym razie przepraszam, że się trochę uniosłem, ale dla mnie to logiczne, że jak jest za ciepło, to zmniejszam lub wyłączam, chyba trochę niedokładnie wcześniejszego posta napisałem. Spróbuję Twojej metody Karla, w każdym razie dziękuję za zainteresowanie, jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, to będę wdzięczny.

pozdrawiam ;-D

P.S. A jak u siebie sobie z tym radzicie??

przenies terrarium-to jedyna metoda

Uprawnienia umieszczania postów